Karrusel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For TV-serien Karrusel fra 1998, se Karrusel (tv-serie)
Karrusel

En karrusel er oprindeligt et ord for ridderspil eller en ringridningsbane. Det menes at sammenhængen til nutidens forlystelsesinstrument kommer af at der i gamle dage var ringe indvendigt i forlystelsen, som man kunne fange med en pind når man "red" forbi på karruselhesten, som en kopi af den oprindelige ringridning. Et ekko heraf kan ses i enkelte nutidige karruseller, eksempelvis den berømte Loof Carousel fra 1911 på Santa Cruz Beach Boardwalk i Californien, hvor den yderste række af "ryttere" kan forsøge at kaste ringe gennem en klovns mund, når de passerer denne.

I starten af det 20. århundrede var en karrusel en ring med et antal siddepladser, typisk udformet som dyr. Ringen blev drevet rundt, ofte ved håndkraft eller eventuelt med et trækdyr. Senere blev det mere almindeligt med elektriske drev.

I dag bruges ordet om stort set alle forlystelser der primært drejer om en lodret akse, selvom de ikke nødvendigvis har meget til fælles med hverken hestene eller den runde platform der oprindeligt kendetegnede karrusellen. Eksempelvis er en af hovedattraktionerne i Tivoli i 2006 en karrusel hvor man sidder i stole og bliver løftet højt til vejrs uden underlag til fødderne. Her oppe kører karrusellen rundt på traditionel vis.

I overført betydning bruges ordet beskrivende om noget der kører i ring eller gentager sig selv. Selv her på Wikipedia er ordet indgået i ordet karrusel-link, der beskriver når et opslagslink fra en artikel fører tilbage til den samme artikel, eventuelt via en omdirigering.

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: