Preben Uglebjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Preben Uglebjerg
Født 16. januar 1931
Glostrup, Danmark
Død 31. maj 1968 (37 år)
Isterød, Danmark
Nationalitet Danmark Dansk
Aktive år 1946-1968
Kæreste(r) Puk Schaufuss
Ægtefælle(r) Kate Mundt (1956-1966, skilt)
Børn En søn (med Schaufuss)
Beskæftigelse Skuespiller, sanger, entertainer

Preben Uglebjerg (16. januar 1931 i Glostrup31. maj 1968 i Isterød) var en dansk skuespiller, sanger og entertainer.

Han fik sin scenedebut som blot 15-årig i titelrollen i Drengen FritzAllé-Scenen i 1946, og dette gav ham blod på tanden til at søge lykken som skuespiller. Han gik på Det kongelige Teaters elevskole 1949-1951 og fik derefter enkelte roller på teatret. På grund af for få udfordringer forlod Uglebjerg Det kongelige Teater i 1953 og kom nu til at medvirke i en række musikforestillinger. Parallelt hermed blev han i 1950'erne en kendt sanger med pladeindspilninger som "Texas gule rose", "Volare", "Pigen fra Fyn" og "Bare det var mig". Han blev i 1956 hyret til at synge rock'n'roll og indspillede derefter sangen "Vi rokker os ikke", en fordanskning af Elvis Presleys "Heartbreak Hotel". "Vi rokker os ikke" regnes for at være den første danske rock'n'roll-indspilning.

Preben Uglebjerg var også kendt fra revyer og forskellige shows, og han optrådte i mange år i Glassalen i Tivoli. Han var ligeledes konferencier, når der kom udenlandske stjerner til Danmark som Mills Brothers, Marlene Dietrich og Josephine Baker. Han var desuden god ven med kollegaen Eartha Kitt og introducerede hendes shows i Danmark samt sang maskuline, fordanskede versioner af hendes største hits – som f.eks. "Kun én kuvert, tak James" og "Let's do it".

Uglebjerg var fra 1956-1966 gift med skuespillerinden Kate Mundt. Ægteskabet var barnløst. Herefter levede han sammen med skuespillerinden Puk Schaufuss, som fødte ham en søn. Preben Uglebjerg omkom ved en trafikulykke på Helsingørmotorvejen ved Isterød på vej hjem til Hornbæk efter en forestilling i Tivoli-Varieteen, natten til den 31. maj 1968. Preben var soldat i 1954 ved Sjællandske Telegrafregiment på Høvelte kaserne og var en god kammerat.

Filmografi i udvalg[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Grimur Gunnarson (red.), Preben Uglebjerg – som vi kendte ham, Chr. Erichsens Forlag, 1968.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi