Kartotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Kartotek

Kartotek (af græsk καρτοθηχη) egentlig kortbeholder, kaldes en skuffe eller et med skuffer forsynet møbel til opbevaring af kort, særlig katalogkort. Kartotek er i dag afløst af elektronisk systemer på computerbasis.

Der benyttedes oftest kort af det internationale postkortformat (7 1/2 x 12 1/2 cm), og skuffernes dimensioner afpasses herefter. Skal kartotek være offentlig tilgængeligt, forsynes hver skuffe oftest med en metalstang, som går gennem et i kortenes nederste halvdel anbragt hul, og som kan aflåses, så at kortene ikke kan fjernes fra skuffen. Er der mange kort i en skuffe, benytter man til inddeling såkaldte "ledekort" eller "fanekort", der er lidt højere end de alm. kort, og på hvis øverste del ("fanen") man kan skrive navnet på den gruppe, til hvilken de efterfølgende kort hører. Kartotek anvendtes i så godt som alle biblioteker, og tillige på mange kontorer og i forretninger, hvor man blandt andet havde kundekartoteker, samt i hospitaler, hvor der føres kartotek over patienterne, og så fremdeles. Der findes særlige kartotekfabrikker, i Amerika således det store "Library bureau". kartotek fremstilles i reglen af træ, men et mere primitivt kartotek kan laves af pap, overtrukket med shirting eller lærred.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]