Kategoridiskussion:Bydele i Århus

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Alt her kan vel ikke betragtes som bydele? Nogle af stednavnene er jo ikke engang en del af Århus by.

--Kaare Dybvad 27. jan 2007 kl. 16:10 (CET)

Nej, steder som Langenæs og Trøjborg kan vel uden problemer kaldes bydele, men fx kan Malling Sogn ikke engang rigtig kaldes en forstad til Århus. Steder som Risskov og Viby ville jeg nok kalde forstæder snarere end bydele. Jeg ved dog ikke rigtig, om vi kan stille nogle helt skarpe kriterier op for, hvornår der er tale om en bydel og en forstad. --Heelgrasper 27. jan 2007 kl. 16:32 (CET)
De er alle en del af Århus Kommune (man kunne evt. præcisere kategorien til Århus Kommune ?), og de ydre byer er i kraft af Storårhus også større end de fleste sognebyer. På den led synes jeg kategorien fungerer udmærket som opslag, - jeg tror heller ikke der findes en fast definition -- Nico 27. jan 2007 kl. 16:42 (CET)

Jo, den faste definition er defineret af Danmarks Statistik - "ikke mere end 200 meters adskillelse mellem bebyggelsen, med mindre der er tale om parker, kirkegårde eller andre offentlige anlæg."

Artiklen er derfor mere "Sogne i Århus Kommune" end bydele i Århus. Malling er klart en selvstændig by, og er på ingen måde en bydel i Århus.

Jeg forstår ikke sætningen: "de ydre byer er i kraft af storårhus også større end de fleste sognebyer"

--Kaare Dybvad 27. jan 2007 kl. 17:12 (CET)

Både Beder, Malling og Mårslet er byer med 4-5000 indbyggere, hvor de fleste landsogne har under 1000. Altså - jeg ser ikke et vigtigt emne her, men hvis der skal hugges pinde så værsågod. -- Nico 27. jan 2007 kl. 17:22 (CET)
Definitionen med de 200 meter gælder forstæder, men det løser stadig ikke problematiken med at adskille forstæder og bydele. --Heelgrasper 27. jan 2007 kl. 18:29 (CET)


INTENS FORSTADS DIALOG FORTSÆTTES:

Efter at have vendt debatten med en lektor fra Arkitektskolen Århus igennem 20-30 år, med speciale i byplanlægning, samt en byplanfaglig arkitekt fra Århus Kommune med over 30 års erfaring, og sidst men ikke mindst en tidligere ansat i Boligministeriet i København fra 1960 til 1991, er dialogen endnu ikke stadfæstet.

I vores tilfælde har dialogen gået på hvorvidt byen Malling ca. 14 km syd for Århus var en forstad til Århus eller ej?!?

Baseret på forskellige holdninger, definitioner og referencer er det vi er nået til p.t. 11. maj 2009, at Malling kan kategoriseres under følgende punkter: Sogneby, Satellitby og forstad til Århus. Argumenterne for og imod er mange og historiske, men ingen af titlerne er på nuværende tidspunkt udelukket eller bekræftet helt. JSW - 11. maj 2009 - kl. 21:45 (CET) .


Argumenter for og imod, samt andre informationer: 1. Med udgangspunkt i at Malling ikke ligger i landzone er det muligt at påstå at Malling ikke er en landsby, og den har så vidt vides aldrig fået titel af at være Købstad. 2. Malling ligger udenfor Århus' indre by's historiske volde og er en perifær by i Århus Kommune, med tilhørsforhold og pendling til og fra Århus. Derfor kan man argumentere at: "Malling er en slags forstad til Århus". Omvendt har Malling ikke egen politiske styring og har ikke haft det siden den var tilknyttet en selvstændig kommune. Hvorfor andre vil mene at den ikke hører under definitionen "forstad". 3. Ordet forstad er et gammelt ord, som bl.a. kendes fra tekster om Carl Gustav d. 10 af Sveriges indtog og belejring af Kolding og Frederiks Odde (red. Fredericia). Her benævnes de små oplandsbyer til Frederiksodde, som værende forstæder, og med ordets inddeling "for" og "stad", kan man igen argumentere for at ordet i sin betydning refererer til et byområde med tilhørsforhold til en større nærliggende by. 4. Århus Universitet har i perioden 1996-2005 udgivet en rapport om "Social Polarisering", hvor man referer til Malling, Beder, Mårslet, Tranbjerg, Lystrup og Hasselager som værende iblandt de nye forstæder med argumentet om at de fleste "tidligere" forstæder er blevet indlemmet som bydele i Århus (red. altså at de tidligere forstæder er smeltet sammen med og blevet en del af "byen"). Reference: Rapport om Polarisering: Byområder ud fra postdistrikter i Århus kommune. Midtby Gamle forstæder Nye forstæder Århus C Århus N/ Christiansbjerg Tranbjerg Lystrup Århus V/ Hasle Tilst Beder Brabrand Hjortshøj Solbjerg Åbyhøj Skødstrup Trige Risskov Mårslet Tilst Viby Malling Harlev Højbjerg Hasselager Sabro Egå Personligt er jeg af holdningen at Malling er en forstad til Århus, men jeg er jo også vokset op der. ;-) Cand. Arch. Jeppe Skaarup Winding