Trøjborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Trøjborg
Aarhus
Overblik
Bydel: Trøjborg[1]
Kommune: Aarhus Kommune
Indbyggertal kommune: 340421 (2018)
Indbyggertal bydel: 11.715 (2017)
Sogn(e): Sankt Johannes Sogn
Trøjborgvej
Trøjborgvej
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Trøjborg (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Trøjborg)

Trøjborg er en bydel i Aarhus, med 11.715 indbyggere i 2017.[2][3][4]. Den ligger i Sankt Johannes Sogn i Aarhus N og hører til Aarhus Kommune.

Navnet[redigér | redigér wikikode]

Navnet »Trøjborg«, tidligere Troyæborg. Navnet har antagelig sin oprindelse fra labyrinten ved borgen i det klassiske Troja eller fra den nedrevne herregård »Trøjborg«  fra 1347 ved Tønder.

For Aarhus' vedkommende forekommer navnet "Trøjborg" første gang i dokument fra 1632, hvor »Trøjborgbæk« omtales, og igen i 1758 da et gartneri (sædehave)[5] kaldet »Trøjborg«, beliggende uden for Mejlgades port ved Saltenbæk, sælges. Her skyldes navnet formodentlig en labyrintagtig bevoksning i forbindelse med Riis Skov.[6]

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Bydelen består af et netværk af gader opkaldt efter danske søhelte, med hovedgaden opkaldt efter den dansk/norske søhelt Tordenskjold. bydelen er afgrænset af Dronning Margrethesvej i øst, Nordre Ringgade i nord, Nørreport, Høegh-Guldbergs Gade og Langelandsgade i vest, og omfatter følgende kvarterer og områder, Nørre Stenbro, Aarhus Universitet, det gamle Århus Kommunehospital, Nordre Kirkegård (Aarhus) og byskoven Riis Skov.[7][kilde mangler]

Bydelen er et tidligere arbejderkvarter, men i dag er det et fashionabelt sted med mange kunstnere, arkitekter og studerende.

I dag huser Trøjborg primært unge mennesker, heriblandt en del studerende, blandt andet pga. den korte afstand til Universitetet og Indre by.[kilde mangler] Der er også en del små-børns-familier på Trøjborg. En del af dem forlader så bydelen når børnene når skolealderen.[kilde mangler]

Bydelens indbyggere er kendt som Trøjborgensere. Bydelen har et stærkt præg af selvstændighed fra resten af midtbyen, og er en by i byen, med et stærkt butiksliv med ca 100 butikker, biografen Metropol Aarhus med 5 sale (tidligere Palads og oprindeligt Palads Teatret), og et indkøbscenter (Trøjborg Centret) [8]

Bydelen har også et beboerhus, Trøjborg beboerhus, som fungerer som et samlingspunkt med fællesspisning, forskellige danseklubber, Otaku Batsu Aarhus, Dansk-Russisk Forening Aarhus og råder desuden over musikrum og øvelokaler, og der er jævnligt koncerter. [9] Bydelen har også en lokalradio, Trøjborg lokalradio, som sender fra beboerhuset [10].

Lokal avis[redigér | redigér wikikode]

Flere har igennem tiden forsøgt at udgive en avis på Trøjborg.[11] Bedst gik det med Trøjborg Avis, der udkom i perioden 1934 – 1969. I en lang periode trykt og udgivet af Trøjborg Bogtryk i Herluf Trollesgade 24.

Andre Trøjborgaviser er:

 • Trøjborg Forretnings- Og Avertissementstidende. Udkom hver anden torsdag november 1933 – april 1934.
 • Nord-Posten (Sammenlægning af Trøjborg Avis og Bjergposten) 1970-1973
 • Trøjborg Posten: 1978 – 1979
 • Trøjborg Weekend 1984, jan - okt.
 • Mini-Avisen Trøjborg Weekend 1984, nov - dec.
 • Mini Avisen Weekend (Århus Nord) 1985, jan-feb.
 • Trøborgposten: 1988.

Aviserne er bevaret i Statens Avissamling på Statsbiblioteket. Og er tilgængelig for alle. Se mere på Statsbibliotekets hjemmeside.

Avis på internettet

Trøjborg havde i 2011 sin egen internetbaserede lokalavis – Trøjborg Avis – som fandtes på www.TrojborgAvis.dk. Og på Facebook: https://www.facebook.com/trojborgavis

Sporvogne[redigér | redigér wikikode]

Sporvogn på Marienlunds Allé (1968)

I 1929 udvidede Aarhus Sporveje ved at forlænge det op gennem Tordenskjoldsgade til Marienlund ved Riis Skov; der blev anlagt en linje mere fra Banegårdspladsen over Frederiksbjerg til Harald Jensens Plads, en linje, der senere blev forlænget til Kongsvang. Den oprindelige linje fra Dalgas Avenue til Trøjborg blev udvidet til dobbeltspor; oprindelig var den kun enkeltsporet, med mange vigepladser på strækningen.

Sporvognsdriften i Aarhus blev nedlagt den 6. november 1971.

I dag kører der busser på Trøjborg. Linje 17 og 20 kører i Tordenskjoldsgade. Linje 5A og 18 ved Nordre Ringgade. Linje 13 og 15 ved Aldersrovej.

Fra 2017 får Aarhus Letbane stop ved Østbanetorvet og Aarhus Universitet Station på toppen af Trøjborg.[12]

Byfornyelsen[redigér | redigér wikikode]

Fra 2001 til 2006 har Trøjborg bydelen undergået en byfornyelse, der har skullet sikre

 • bolig- og gårdforbedring
 • trafik og pladser
 • kulturelle tilbud
 • sociale forhold

Der har været afsat 10 mill. kr. til projektet, der blandt andet har betydet nye og bredere fortove på Tordenskjoldsgade, en renovering af Steen Billes Torv og en vandrende i Otte Ruds Gade.

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]