Kategoridiskussion:Landsbyer i Holbæk Amt

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Er der nogen grund til at opretholde denne kategori? Byerne er nu grupperet efter kommuner. Og Holbæk Amt er der ikke mange som har en forhold til. Og det er den eneste kategori hvor byer er opdelt på denne måde. --Dbcsat 17. okt 2008, 16:07 (CEST)

Enig. Der kunne godt ryddes op i kategorierne for byer. Ideelt bør en by være med i en kommune, kommunen i en region, regionen i en landsdel og landsdelen i landet osv. Altså hvis alle lagene skal være med. Dernæst bør det overvejes, om der skal være hver sin kategori for byer og landsbyer. Husk at der kan bruges botter, hvis der skal flyttes meget. --MGA73 17. okt 2008, 16:13 (CEST)
Opdeling i Byer og Landsbyer - det er svært at håndterer. Hvornår er det de ene eller det andet? Jeg så helst at kategorier med Landsbyer fjernes helt - der er kun 2 i de danske kategorier. Opdeling i regioner er jeg reelt ligeglad med - de er reelt i fare for, at de bliver afviklet om få år. --Dbcsat 17. okt 2008, 22:03 (CEST)
Jeg overlader det trygt til dig at rydde op. Du er vist en sand mester i kategorier :-) Du skal bare sætte {{slet}} på de kategorier, du mener er overflødige. --MGA73 17. okt 2008, 22:06 (CEST)

Ja, vel skal den opretholdes![rediger kildetekst]

Wikipedia er blandt andet vor tids svar på "Trap: Danmark" (for yngre brugere - et opslagsværk over Danmark, der for hvert amt, herred og sogn gav en beskrivelse af geografiske, historiske og utallige statistiske forhold (landbrugsstatistik, befolkningsstatistik) foruden stednavne, landsbyernes udskiftningstidspunkt og meget mere; værket udkom ikke mindre end 5 gange med en menneskealder mellem hver ny udgave). Målet bør være, at alle disse oplysninger en dag bliver tilgængelige her - foruden meget mere. Naturligvis i redigeret (mere overskuelig) form.

Problemet idag er for det første søgefunktionen på wiki: da der anvendes former som "NN_Herred" i søgesystemet. Men det løses i takt med, at de interne links kontrolleres og redigeres. For det andet, at så lidt af disse informationer er indtastet. På den anden side: kunne frivillige indtaste folketællinger for Odense Universitet, kan lokalentusiaster vel også sammenskrive artikler om deres hjemegn. For det tredie: vi er nok for få, der kan det administrative system på vore fingre - og der mangler idag en egnet søgeordning for dem, der ikke kender de administrative systemer gennem tiden. Nogle steder i systemet findes noget, der ligner en egnet søgeindgang, men emnet "landsbyer" hører ikke til disse.

Udfordringen er at opbygge wiki-systemet således, at man vil kunne søge og finde enhver dansk landsby hvad enten, man bruger de "gamle" administrative enheder - eller dem, som tilfældigvis gælder i dag (i morgen vedtager Regering og Folketing nok alligevel en nyordning af landets administration. Den nuværende er - efter min mening - håbløst mislykket). Når bibliotekerne kunne udtænke verdens bedste søgesystem, decimalklassesystemet, der tillige kunne kombineres med en søgning på titel eller forfatter, så kan wikipedianere vel også udtænke et søgesystem, som alle vil kunne bruge.--Rmir2 17. okt 2008, 22:39 (CEST)

Ifølge Landsby "Ved landsbyer forstås i almindelighed bebyggelser, hvis indbyggere fortrinsvis ernærer sig ved landbrug...". Det lyder lidt løst til at man kan kategorisere byer efter det. For hvordan vil du dokumentere at hovedparten ernærer sig ved landbrug?
Dernæst består amtet jo af x antal kommuner. Så hvis byerne er kategoriseret i kommune-artikler, så er det jo "bare" at åbne de x-kategorier, som amtet består af. Personligt mener jeg ikke, at det er interessant at kategorisere byer efter de gamle amter. --MGA73 17. okt 2008, 22:45 (CEST)
Lad os tage det sidste først: efter min opfattelse er det vigtigt, at man OGSÅ kan søge på de gamle amter (og her mener jeg både dem fra før 1970 og dem efter 1970) og her vil kunne finde adgange til denne eller hin bebyggelse (landsby, gård, herregård osv.). Nogen har allerede påtaget sig opgaven at indskrive alle stednavne under sognene, så der kan måske linkes til disse til/fra højere niveauer. Hvert af disse steder har deres egen historie, og der kan præsteres en del statistik (fx. antal gårde og huse, dyrket areal og hartkorn fra matriklen 1682, antal gårde, bol, huse og møller fra Pontoppidans Danske Atlas fra 1700-årene og til dels gårde og huse, endda erhvervsliv, fra Trap: Danmark).
Det er rigtigt, at erhvervsoplysninger på de helt små byer ikke er offentliggjort siden 1950 - og holder vi os til de oplysninger, der findes for de gamle kommuners landdistrikter, var landbrug og fiskeri overalt ved at komme i mindretal i 1970-erne og senere. Desuden kan man hævde, at siden landboreformerne har landsbyen som organiseret fællesskab ikke eksisteret. Men så kunne man jo kalde dem "gammel/forhenværende landsby", "gårdklynge" eller lignende. Og glem ikke, at DE HAR JO EKSISTERET på samme måde som Christian 4. eller Kalmarunionen og har derfor også krav på omtale. Med hensyn til at klassificere efter herreder og gamle amter skal jeg blot påpege, at der findes eksempelvis 6 Eskilstrupper, 8 Nybyer og 9 Østrupper for nu at nævne nogle få gengangernavne. Også wiki påpeger jo, når samme navn findes flere steder. Alene derfor er lidt administrationsgeografisk søgevejledning ikke at foragte. Hvis min hukommelse ikke svigter mig, er der omkring 10.000 stednavne i hele landet at holde styr på. Det lyder måske af meget, men så må påfyldningen ske efterhånden, som der melder sig interesse for sagen. Et sted skal der jo begyndes, og de fleste gamle købstæder har jo fået en artikel, så det er de første 100! --Rmir2 17. okt 2008, 23:40 (CEST)
Til Rmir2 - jeg kan godt følge dig. Og forstår hvor du vil hen - det er meget relevant at kunne søge information på de gamle administrative inddelinger. Det er så et spørgsmål at designet det på en sådan måde at det kan håndteres enkelt og simpel - de fleste kan kun overskue at give et kategori på en artikel - så det er spørgsmål hvad der skal grupperes efter. Muligvis skulle man overveje at et system med 'steder i et sogn', som kan bruges til de gamle inddelinger i sogne -> herreder -> amter, til sogne -> kommuner -> amter/regioner og til evt nye inddelinger som vil komme. Det er relativ kun få sogne hvor det ikke vil kunne fungere. Men det er også voldsom at indføre det. --Dbcsat 17. okt 2008, 23:45 (CEST)
Jeg har tænkt mig om og kigget mig omkring. Faktisk er det ikke så svært: systemet skal fungere både "nedefra og op" og "oppefra og ned".
"Nedefra og op" er let nok: hver gang, nogen kaster sig ud i at beskrive et nyt sted, starter man med "X-sted ligger i A sogn og indtil 1970 B herred, fra 1970 til 2006 i C kommune og D amt, siden 2006 i E storkommune og F region". Hvis dette følges fast, vil systemet gradvist blive bygget op.
"Oppefra og ned" forekommer også nogenlunde overkommeligt. Man kan fx. allerede nu søge på "sogne i X amt" (amtsinddelingen før 1970) og "sogne i Y stift". Reelt virker det som om, at de fleste af de gamle systemer indeholder links, som blot endnu ikke danner et OVERSKUELIGT billede. Til dette formål ville skabeloner være egnede, og også her er der allerede udført et forbilledligt arbejde. Hvis oplysningerne fra den administrative inddeling indtil 2006 er gemt i systemet, er 95% af det fornødne arbejde allerede udført!
Nej, det egentlige problem ligger i de forholdsvis få artikler om konkrete lokaliteter. Det er først og fremmest her, der skal sættes ind, så vil systemet så at sige bygge sig selv op med AKTIVE interne links. Det kan og skal kunne lade sig gøre. Hvis kræfterne ikke rækker her og nu, må det vente. Måske var det et emne for målrettet indsats?
Men som salig Søren Kierkegaard skrev: "Slidder Sladder. Alt hvad Du der har sagt har Intet at betyde og intetsteds hjemme, og da, som Du veed, den Snak altid er lang nok, som intetsteds har hjemme, saa vil jeg ikke høre et Ord mere. Afhandlingen er nu i min Magt, jeg har Commandoen. Altsaa: Lige ud, Marche" (i forordet til "Af en endnu Levendes Papirer"). For mit vedkommende er jeg i hvert fald parat til at gøre en indsats for at få aktiveret de mange inaktive links--Rmir2 18. okt 2008, 14:09 (CEST)

Formatering af adm. oplysninger[rediger kildetekst]

Som en slags test på, hvad der kan laves blot ud fra nogle opslag hos Henrik Pedersen (Christian V.s matrikel 1682), Karl-Erik Frandsen (Vang og tægt) og et par udgaver af J.P.Trap: Danmark (3 udgave og 4 udgave) har jeg lavet en åbning af emnet Voer landsby, Rougsø herred, Randers amt (indtil 1970). Som det fremgår, vil selv så få oplysninger være et godt sted at starte.--Rmir2 24. okt 2008, 19:26 (CEST)

Jeg har selv kigger på det - jeg har kigget på Aalbæk i Nordjylland. Det du mangler i Voer er et link til sognet - her er skrevet hvad for nogle kommuner sognet har tilhørt. --Dbcsat 24. okt 2008, 20:28 (CEST)

Jeg har nu lavet og indsat to prøveudgaver af skabelonen, for Voer og for Ørsted i Rougsø herred.--Rmir2 10. nov 2008, 19:21 (CET)