Kaupfélag Skagfirðinga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kaupfélag Skagfirðinga eller KS er en islandsk andelsvirksomhed, der blev grundlagt 23. april 1889, da tolv bønder mødtes i Sauðárkrókur for at stiftet selskabet, efter at være blevet opfordret dertil af altingsmanden Ólafur Briem fra Álfgeirsvellir.

Selskabet oprettedes for at betjene befolkningen Skagafjörður, men blandt stfterne var også enkelte bønder fra Bólstaðarhlíðarhreppur i nabosyslet Austur-Húnavatnssýsla.

Den første leder af selskabet (kaupfélagsstjóri) var præsten Zophónías Halldórsson; den nuværede leder er Þórólfur Gíslason.

Kaupfélag Skagfirðinga står for hovedparten af den økonomiske aktivitet i Skagafjörður og er derudover engageret i virksomheder over hele landet. Hovedsædet ligger på Ártorg i Sauðárkrókur. Efter sammenbruddet af Samband íslenskra samvinnufélaga (SÍS) i 1980'erne blev KS landets største andelsvirksomhed, og dens ledelse har betydelig indflydelse i det islandske bondeparti, Fremskridtspartiet.

Andelsbestyrere[redigér | rediger kildetekst]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  • Þórólfur Gíslason, Stefán Gestsson og Stefán Guðmundsson (red.): Saga Kaupfélags Skagfirðinga 1889-2009. Kaupfélag Skagfirðinga 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]