Kaviar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kaviar

Kaviar er saltet rogn fra visse fiskearter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Støren har været spist siden stenalderen i Østeuropa og Mellemøsten. I 1600 tallet blev kaviar en eksklusiv spise i Rusland, hvor kun kongelige måtte indtage størens æg. I 1800'tallet begyndte kaviar at blive serveret på barer og restaurationer, i USA som gratis snacks. Dette var for at fremme tørsten, og øge salget af læskedrikke/alkohol, en funktion der i dag er blevet overtaget af peanuts. Amerikas vande var spækket med fiskearten stør, og eftersom Europa ikke havde dem begyndte en eksport. Det var den tyske emmigrant Henry Schacht der i 1873 var pioneren inden for eksport af kaviar, og det til en pris af svimlende: 1 dollar pr. pund. Efter Henry Schacht, fulgte mange andre eksportører, og i slutningen af 1800'tallet havde USA verdens største eksport af kaviar. Europa ville også have "del af kagen", og i starten af 1890'erne begyndte man at sende det importerede kaviar tilbage til USA, blot med et andet navn (Russisk kaviar) og en helt anden pris. Derved kom ca. 90 % af USA's importerede russiske kaviar, rent faktisk fra USA. Grundet det store marked for kaviar, blev der fisket efter kaviar som aldrig før. Som et resultat af dette var støren ved at uddø i 1900 tallet, og der skete en eksplosion i prisen for kaviar.

Ægte Kaviar[redigér | redigér wikikode]

Kaviar øverst (beluga), nederst lakserogn

D. 15. maj 2006 skærpede EU kravene for ægte kaviar i en EU-bestemmelse.

Forskellige arter af stør, bærer nu retten til at kalde sine æg, i en bearbejdet udgave, kaviar. Desuden skal æggene være en, af følgende farver:

  • Sorte
  • Sølvgrå
  • Lysegrå
  • Gulbrune

Uægte Kaviar[redigér | redigér wikikode]

Uægte kaviar er æg fra andre fisk end støren som f.eks. stenbider, hvor æggene, hvis naturlige farve er lyserød, ofte farves sorte. Andre typer uægte kaviar kan være æg fra lodde eller laks. Lakse æg er orange, relativt store (ca 3 mm i diameter) og halv-gennemsigtige med antydninger af en lille fiskelarve.

Navnet "Kaviar"[redigér | redigér wikikode]

Kaviar staves med k på dansk, og ikke med c. Kaviar har sin sproglige oprindelse fra det nordpersiske ord for fiskeæg/æg: χavjar*, og fra det tyrkiske ord for fiskeæg, khavyar.

  • χ i χavjar udtales som ch i det tyske ord hoch.