Spring til indhold

Kejserlige japanske flåde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kejserlige japanske flåde
japansk: 大日本帝國海軍
(Dai-Nippon Teikoku Kaigun)
The ensign of the Imperial Japanese Navy and Japan Maritime Self-Defense Force.
Aktiv18691947
LandKejserriget Japan Kejserriget Japan
TroskabKejserriget Japan
VærnKombinerede flåde
Kejserlige japanske flådes flyvetjeneste
Kejserlige japanske flådes landstyrker
TypeFlåde
Slag og krigeTaiwan-ekspeditionen 1874
1. kinesisk-japanske krig
Russisk-japanske krig
1. verdenskrig
2. kinesisk-japanske krig
2. verdenskrig
Ledere
Kendte ledereIsoroku Yamamoto
Tōgō Heihachirō
Itoh Sukeyuki
Prins Fushimi Hiroyasu
og flere
Insignier
Identifikations-
symbol
Kejserlige japanske flådes sejl
Japans statsvåben og kejserlige japanske flådes sejl

Den Kejserlige japanske flåde (Kyūjitai: japansk: 大日本帝國海軍 Shinjitai: japansk: 大日本帝国海軍 Om denne lydfil Dai-Nippon Teikoku Kaigun ? eller japansk: 日本海軍 Nippon Kaigun, bogstavligt Flåden for det store japanske imperium; engelsk: Imperial Japanese Navy, forkortet IJN) var flåden for Kejserriget Japan fra 1869 indtil 1947, da den blev opløst efter Japans forfatningsmæssige afkald på magtanvendelse som et middel til at løse internationale konflikter. Japans maritime selvforsvarsstyrker (JMSDF) blev dannet efter opløsningen af den Kejserlige japanske flåde.[1]

Den japanske flåde var den tredje største flåde i verden i 1920, efter Royal Navy og United States Navy.[2] Den blev støttet af den kejserlige japanske flådes flyvetjeneste til fly og luftangreb, der fløj fra flåden. Det var de Allieredes primære modstander i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig.

Baggrunden for den kejserlige japanske flåde går tilbage til begyndelsen af interaktioner med nationer på det asiatiske kontinent, der begyndte i den tidlige middelalderperiode og nåede et højdepunkt i det 16. og 17. århundrede i en tid med kulturel udveksling med europæiske magter i løbet af opdagelsestiden. Efter to århundreders stilstand under landets efterfølgende isolationspolitik under shoguner i Edo-perioden, var Japans flåde forholdsvis tilbagestående, da landet blev tvunget til at åbne for handel pga. den amerikanske intervention i 1854. Dette førte til Meiji-restaurationen. Ledsaget af genopstigning af kejseren kom en periode med hektisk modernisering og industrialisering. Flådens historie med succes, nogle gange mod langt mere magtfulde fjender, som i den kinesisk-japanske krig og den russisk-japanske krig, sluttede i næsten fuldstændig udslettelse under de afsluttende dage af 2. verdenskrig, hovedsageligt pga. den amerikanske flåde (USN).

MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.