Kill the Referee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kill the Referee
Overblik
Originaltitel Les Arbitres
Genre Dokumentar
Instrueret af Yves Hinat
Produceret af Jean Libon
UEFA
Medvirkende Howard Webb
Roberto Rosetti
Manuel Mejuto González
Massimo Busacca
Peter Fröjdfeldt
Musik af Van Romaine
Udgivelsesdato 2009
Længde 77 min
Oprindelsesland Belgien
Sprog Italiensk
Engelsk
Fransk
Spansk
Tysk
Links
på IMDb
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Kill the Referee (original titel: Les Arbitres) er en dokumentarfilm produceret af UEFA (Det europæiske fodboldforbund). Filmen viser livet for topdommere under EM 2008 i Schweiz og Østrig. Filmen blev præsenteret af UEFA på den Internationale Filmfestival i Locarno 2009. Filmen følger dommertrioerne før, under og efter kampene og sætter fokus på det pres som dommerne lever under ved EM i fodbold. Dokumentaren indeholder både interviews med dommerne og de originale samtaler fra deres headsets under kampene. Man kan således høre hvordan dommerne internt diskuterer deres kendelser.

Kampe[redigér | rediger kildetekst]

Filmen er bygget op omkring en række kampe fra EM slutrunden 2008, hvor man har fokus på den enkelte dommer og hans oplevelser. Man er med i omklædningsrummet før, i halvlegen og efter kampen. Ligesom man er med til UEFA's debriefing efterfølgende.

Howard Webb[redigér | rediger kildetekst]

Den engelske dommer Howard Webb havde to kampe under slutrunden. Man følger Webb i kampen:

Filmen følger Webb og hans linjedommere tæt i kampen mellem Østrig og Polen der endte 1-1. I første halvleg anerkendte Webb Polens scoring til 1-0 selvom den scorende spiller var i tydelig offsideposition og i anden halvlegs overtid dømte Webb et straffespark til Østrig, der gav slutresultatet 1-1. Webb blev på grund af straffesparket lagt for had i hele Polen, blandt andet kom den polske præsident med dødstrusler i mod ham. Udtalelser han dog trak tilbage hurtigt efter. Filmen følger Webb og hans familie i dagene efter kampen, hvor trusler, hadevideoer og fjendske journalister er en del af hverdagen for den engelske dommer.

I efterspillet for kampen ser man UEFA's vurdering af Webbs præstation, hvor linjedommeren bliver kritiseret for den fejlagtige offside kendelse i første halvleg. UEFA bakker dommeren op omkring straffesparket, og han bliver rost for kendelsen.

Roberto Rosetti[redigér | rediger kildetekst]

Filmens anden hovedperson er italieneren Roberto Rosetti, der dømte 4 kampe ved EM slutrunden, deriblandt finalen mellem Tyskland og Spanien. Man følger ham i kampen:

Man følger Rosettis familie hjemme i Italien, hvor de følger ham i aktion i kampen.

Efterfølgende ser an hvordan han får tildelt finalekampen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]