Offside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den blå angriber længst til venstre befinder sig i en offside-position, eftersom han er foran den andenbagerste spiller fra den røde hold (markeret med stiplet linje) og bolden. Bemærk at dette ikke nødvendigvis betyder at der begås en offside forseelse.
Den blå angriber i straffesparksfeltet befinder sig ikke i en offside-position eftersom han befinder sig bag bolden, selvom han er foran alle modstandere undtagen en.

Offside er en regel i fodbold, der siger hvis en spiller står i offside-position, må han ikke medvirke aktivt i spillet ved enten at have kontakt med bolden, genere en modspiller eller opnå en fordel af sin position. En spiller står i offside-position, hvis han er nærmere modstandernes mållinje end både bolden og den næstbagerste forsvarsspiller (typisk den sidste markspiller, da målmanden tæller med som forsvarsspiller). Man kan kun være i offside-position, hvis man befinder sig på modstandernes banehalvdel i spiløjeblikket. Desuden kan der ikke dømmes offside, hvis bolden modtages direkte fra målspark, indkast eller hjørnespark. Offside-reglen er reguleret i fodboldlovens §11.

Ifølge en afgørelse fra International Football Association Board, er en spiller "tættere på modstanderens mållinje", hvis nogen del af hans hoved, torso eller fødder er tættere på modstanderens mållinje end den næstsidste modspiller eller bolden. Armene tæller således ikke med i vurderingen af offside-positionen.

Aktiv deltagelse i spillet[redigér | redigér wikikode]

Der dømmes kun offside, hvis spilleren står i offside-position i det øjeblik, bolden røres af en medspiller og spilleren i offside-position efter dommerens eller linjedommerens skøn enten:

  • indvirker på spillet (spiller bolden eller bliver rørt af bolden),
  • generer en modstander (at forhindre en modspiller i at spille eller kunne spille bolden. Fx ved at spærre målmandens udsyn),
  • opnår en fordel af sin offside-position (at spille en bold, der kommer retur fra stolpe, overligger eller modspiller).

Offside-reglen i praksis[redigér | redigér wikikode]

Reglen er på mange måder svær, for det første kan det være svært at fastholde opmærksomheden mod to steder af banen på samme tidspunkt, dvs. hvornår spilles bolden, og hvor var den pågældende angribende spiller placeret. For det andet er der det med skønnet, for det kan ofte være svært at afgøre om en spiller ikke har indflydelse, om han ikke indvirker og om han ikke generer nogen. Og afgørelsen skal træffes af dommer og linjedommer inden for ganske få sekunder. Derudover sker der løbende nationale og internationale småjusteringer af udgangspunktet for, og håndteringen af, dommerskønnet, for at sikre den bedst mulige afvikling af fodboldkampene.

Anvendelsen af TV-mediet og slowmotion optagelser giver ofte en tydelig fornemmelse for, hvor svært det er, og mange episoder kan opretholde uenighed blandt tilskuere og deltagere selv efter forevisning af flere slow-gentagelser. Sådanne hjælpemidler har dommerne ikke, de træffer afgørelsen i forhold til deres placering på banen på det tidspunkt hændelsen forekommer.

Offside i andre sportsgrene[redigér | redigér wikikode]

Variationer af offside-reglen findes også i rugby (med samme oprindelse som i fodbold) samt i amerikansk fodbold, hockey og ishockey.

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]