Kinas demografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kinas demografi er karakteriseret ved et have en stor befolkning med et relativt lille antal unge, hvilket er et resultat af Kinas etbarnspolitik. Befolkningspolitikken, der er blevet ført i Kina siden 1979, menes at have medført 400 millioner færre fødsler.

I 2007 estimerede Kina sin befolkning til at være på 1,3 milliarder, hvilket er den største i verdenen. Kina har planer at om foretage sin 6. nationale folketælling i 2010.

Befolkningstæthed og fordeling[redigér | redigér wikikode]

Kortet viser befolkningstætheden i Kina og Taiwan. Befolkningstætheden er højst langs Kinas østkyst.

Selvom Kina er det land i verdenen med den største befolkning er befolkningstætheden for hele landet kun på 137 person per km² hvilket er på niveau med fx Schweiz og Tjekkiet men tallet skjuler at der er store regionale forskelle. I de store område i det vestlige og nordlige Kina bor der kun nogle få millioner mennesker mens der i den østlige og sydlige del af Kina bor cirka 1,2 milliarder mennesker. Størstedelen af Kinas befolkning bor der hvor der er frugtbare jorde og det er i det østlige Kina. Cirka 94% af befolkningen bor i 46 % af landet. Den årlige befolkningsvækst anslås til at være 0,59%. De 11 provinser, bykommuner og særlige administrative regioner langs Kinas sydøst kyst har en befolkningstæthed på 320,6 person per km².

Fordi der i Kina en tradition for at foretrække at få en dreng frem for en pige og man samtidig kun må få et barn vil der i fremtiden være et underskud af kvinder hvilken vil medfører en reduktion i det samlede antal fødsler.

Andelen af befolkning der bor på landet er faldende og var i 1990 på 74% og i 2001 på 64%. Ifølge en prognose lavet af FN vil der i 2015 bor lige mange mennesker på landet som i byerne.

De ti største byer i Kina er: