Shenzhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Shenzhen ved nattetid, med Shun-Hing-plassen i baggrunden

Shenzhen (深圳; pinyin: Shēnzhèn; kantonesisk: Sam Zan eller Cim-un) er en kinesisk storby i provinsen Guangdong ved Kinas kyst til det Sydkinesiske Hav. Byen ligger tæt op til Hongkong. Befolkningen anslås (2005) til 4 millioner, men hele storbyområdet, indenfor administrationsenheden som er en subprovinsiel by, har 8,27 millioner indbyggere, det vil sige flere end Hongkong. Dele af byen udgør en af Folkerepublikken Kinas specielle økonomiske zoner.

Administration[redigér | redigér wikikode]

Shenzhens distrikter
Shenzhen (Kina)
Shenzhen
Shenzhen
Shenzhens beliggenhed

Shenzhen består af seks distrikter:

Shenzhens specielle økonomiske zone består af Luohu, Futian, Nanshan og Yantian, men Bao'an og Longgang er ikke med.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Der har boet mennesker i området i 6000 år. Shenzhens historie kan grupperes i fire perioder.

  • Baiyue-stammerne (forhistorisk tid til 1573): Under Xia- og Shang-dynastiene var Shenzhen et tilholdsted for baiyue-stammerne, som var søfarende folk. De som boede her blev kaldt nanyue, en sydlig gruppe af hiyue-folket. De ernærede sig for det meste ved fiskeri.
  • Selvstændigt amt (15731841): I 1573 blev der organiseret et amt ved navn Xinan i det område som i dag er Shenzhen og Hongkong. Dette var en del af militærområdet Dongguan. Amtshovedstaden var i Nantou. Salt, te, krydder og ris blev bærende for amtets økonomi.
  • Territoriale koncessioner til Storbritannien (18421898): Nanjingtraktaten som blev påtvunget kineserne af briterne, blev undertegnet den 24. juli 1842. Den legitimerede den britiske overtagelse af Hongkongøen sydligst i i Xinanamtet. I 1860 blev også Kowloon-halvøen afstået til Storbritannien (Pekingkonvensionen), og den 21. april 1898 blev Qing-dynastiet tvunget til at udleje det såkaldte New Territories til Storbritannien for en periode på 99 år. Dette område kostede Xinan yderligere 1.055,61 km² av dets 3 076 km².

I 1913 fik Xinanamtet det nye navn Bao'an amt, for at hindre forveksling med amtet Xin'an i provinsen Henan.

  • Grundlæggelse af Shenzhen (1979). I marts 1979 blev Bao'an amt omgjort til byen Shenzhen. I 1980 blev byen udlagt til "speciel økonomisk zone".

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Jernbane[redigér | redigér wikikode]

Den vigtige jernbanelinje Jingjiubanen har stoppested her på sin rute fra Beijing Vestbanegård til Kowloon i Hongkong. Denne linje går gennem blandt andet Hengshui, Heze, Shangqiu, Xinzhou (ved Wuhan), Jiujiang, Nanchang, Heyuan og Huizhou.

Vej[redigér | redigér wikikode]

Kinas rigsvej 107 ender i Shenzhen. Den har udgangspunkt i Beijing, og går gennem provinshovedstederne Shijiazhuang, Zhengzhou, Wuhan, Changsha og Guangzhou.

Kinas riksvei 205 har sluttpunkt i Shenzhen. Den begynner i Shanhaiguan i Hebei og ender opp i Shenzhen. Underveis er den innom blant annet Tangshan, Tianjin, Zibo, Huai'an, Nanjing, Wuhu, Sanming, Heyuan og Huizhou. Koordinater: 22°33′N 114°06′E / 22.550°N 114.100°Ø / 22.550; 114.100