Kirkens præsident

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Joseph Smith, grundlæggeren og første profetpræsident af mormonismen

I mormonismen er kirkens præsident en titel for trossamfundets ledende profet, som især bruges uden for en religiøs kontekst. Inden for de forskellige mormontrossamfund bliver præsidenten ofte blot kaldt profeten, men titlen præsident er dog mere specifik, da det udelukker apostlene, som står under præsidenten, men som også anses som værende profeter, seere og åbenbarere. Alle grene af mormonismen anerkender Joseph Smith, som genoprettelsens første profet. Da Joseph Smith døde, inden det var blevet fastlået, hvordan man skulle finde en afløser blev Josephs kristi kirke splittet op i flere grene med hver deres profetpræsident.

Brigham Young[redigér | rediger kildetekst]

Brigham Young

Lidt over halvdelen af mormonerne valgte Brigham Young som deres profet efter Smiths død. Flere trossamfund påstår at være rette arvtager til Brigham Youngs kirke.

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige[redigér | rediger kildetekst]

Anerkender i følgende årstal følgende mænd som præsidentprofeter[1]:

Fundamentalistiske Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige[redigér | rediger kildetekst]

I 1950 var listen over anerkendte profetpræsidenter: Joseph Smith, Brigham Young, John Taylor, Wilford Woodruff, John Woolley, Lorin Woolley, Leslie Broadbent, Joseph Musser og Charles Zitting. Efterfølgende er følgende mænd blevet slettet fra kirkens historie: Wilford Woodruff, Leslie Broadbent, Joseph Musser og Charles Zitting. Listen er meget usikker, da dette trossamfund er meget lukket. Warran Jeffs sidder fængslet på livstid. Nu anerkender kirken i følgende årstal følgende mænd som præsidentprofeter[2]:

Joseph Smith III[redigér | rediger kildetekst]

Joseph Smith III

Mange mormoner inkl. Joseph Smiths nære familie mente, at den rette efterfølger skulle være Joseph Smiths søn[4]. Flere trossamfund påstår at være rette arvtagere til Joseph Smith IIIs kirke.

Kristi Samfund[redigér | rediger kildetekst]

Anerkender i følgende årstal følgende mænd som præsidentprofeter:

Jesu Kristi Levningskirke af Sidste Dages Hellige[redigér | rediger kildetekst]

Anerkender i følgende årstal følgende mænd som præsidentprofeter:

Sidney Rigdon[redigér | rediger kildetekst]

Sidney Rigdon

Nogle mormoner mente, at Sidney Rigdon var den rette efterfølger af Joseph Smith. Dette anerkendes nu kun af Bickertonitkirken. De anerkender i følgende årstal følgende mænd som præsidentprofeter:


Alpheus Cutler[redigér | rediger kildetekst]

Alpheus Cutler

Nogle mormoner mente, at den rette efterfølger skulle være Alpheus Cutler. Flere trossamfund påstår at være rette arvtagere til Alpheus Cutlers kirke.

Jesu Kristi Kirke[redigér | rediger kildetekst]

Anerkender i følgende årstal følgende mænd som præsidentprofeter:

James Strang[redigér | rediger kildetekst]

James Strang

En del mormoner mente James J. Strang var den rette afløser som præsidentprofet, denne kirke kaldes også Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige med den forskel, at der på engelsk ikke er en bindestreg mellem Latter og Day som med den store mormonkirke, de har altså samme navn som den oprindelige kirke havde ved Joseph Smiths død. I modsætning til de fleste andre mormonsekter har de ikke længere en ledende profet, da de ikke mener, der er belæg for, at kirken skal ledes af en profetpræsident. De anerkender altså blot Joseph Smith i 1830-1844 og James Strang i 1844-1856 som profeter[9].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]