Kola (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kola
Кола Rediger på Wikidata
Kolas byvåben Kolas byflag

Murmansk (den sydlige del) og
Kola (
i baggrunden)
Overblik
Land Rusland Rusland
Føderalt distrikt Nordvestlige
Oblast Murmansk
Bymæssig rajon Kolskij
Grundlagt 1517 Rediger på Wikidata
Postnr. 184380 Rediger på Wikidata
Telefonkode 81553 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 9.691 (2018)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 10,00 km²
 - Befolkningstæthed 969 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3 (MSK)
Højde m.o.h. 60 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside gov-kola.ru
Oversigtskort
Murmansk oblasts beliggenhed i Rusland
Murmansk oblasts beliggenhed i Rusland

Kola (russisk: Ко́ла, tr. Kola; nordsamisk: Guoládat; skoltesamisk: Kuâlõk) er en by med 9.691(2018)[1] indbyggere, beliggende på Kolahalvøen i Murmansk oblast i det nordvestlige Rusland ca. 12 syd for Murmansk og 25 km sydvest for Severomorsk. Byen Kola ligger, hvor floderne Kola og Tuloma flyder sammen. Sandsynligvis kommer navnet Kola fra floden Kola, der igen er navngivet efter det finsk-ugriske ord "Kulyoki", som betyder "fisk".

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Udgravninger har vist, at området omkring Kola har været beboet mindst 2.000 år. Byen Kola nævnes første gang i 1264 som beboet af Pomorer. I 1565 blev Kola udvidet med et fort, som modstod svenskernes forsøg på at indtage det mellem 1590 og 1595 under den Den nordiske 25-årskrig. Byen havde sin storhedstid i 1600-tallet, hvor den var et centrum for handel og skibsrejser til Spitsbergen og Novaja Zemlja. Petsjengaklosteret flyttede også dertil i denne periode.[kilde mangler]

Kola blev officielt givet status af by i 1784, men mistede langsomt sin strategiske betydning, da Rusland fik adgang til Østersøen. Byen blev nedbrændt og ødelagt under Krimkrigen, da et britisk krigsskib bombarderede den i 24 timer. Kun to stenbygninger overlevede, den ene Bebudelseskatedralen (18001809) som stadig er byens mest iøjnefaldende bygning. Den ødelagte by blev senere overgået af den nærtliggende Murmansk, af hvilken den i dag ofte anses som forstad til.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]