Kommissær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kommissær eller kommissarius er et ældre navn for mange forskellige slags embedsmænd i Danmark. Titlen betegner også et medlem af Europa-Kommissionen.

Kommissarius kaldtes således den embedsmand, som på Kronens vegne og som dens repræsentant var til stede ved Provinsialstænderforsamlingernes møder og Islands Alting, og som havde ret til at deltage i forhandlingerne, men ikke i afstemningerne. Under stændermøderne i Roskilde og Viborg var A.S. Ørsted kgl. kommissarius. Også ved Nationalbanken fungerede tidligere på Kronens vegne en kommissarius, der efter instruks af 4. juli 1818 stedse skulle være "Kongens Justitsminister"; ifølge en lov af 30. august 1918, § 4 bestemte imidlertid Kongen, til hvilken minister dette hverv skulle overdrages. Endvidere blev navnet brugt om andre ekstraordinært beskikkede embedsmænd, således om ekstraordinære kommissionsdommere, landvæsenskommissærer, forligskommissærer, jernbanekommissærer osv.

Se også[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.