Kommode (møbel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kommode. (Se også artikler, som begynder med Kommode)
Dragkiste / kommode

Kommode er et møbel med skuffer til opbevaring.

Ordbøger ældre end 1696 kender den ikke. Dictionnaire de Tréuoux (1704) kalder kommode »ny«. I 1708 ejede Ludvig XIV kommode, 1718 kalder hertuginden af Orléans kommode for "en stor Bordplade (table) med store Skuffer". Den ældgamle kiste havde til slutningen af 17. århundrede været eneste gemmemøbel; den fik så fast låg, forsiden forsynedes med drageskuffer og blev til en dragkiste på fødder. Således var de ældste kommoder; de kom til Danmark efter 1700. Da dragkisterne blev mindre, fik de navnet kommode og omtales i denne form som nymodens i Christian VI's tid. Oprindelig havde dragkisterne plane sider, håndtag og nøgleskilter af metal, i 18. århundrede svejfedes siderne ofte i ekscentriske bølger og fik plader af marmor. Under dækpladen fandtes undertiden et udtræk til at skrive på, og møbelet hed så bureau, hvilket er blevet fællesnavnet for alle svenske kommoder.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Havard, Dictionnaire de Vameublement (1887—90)


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.