Kongsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kongsfjorden set fra Blomstrandhalvøen.

Kongsfjorden (engelsk: Kings Bay) er en bugt på vestkysten af Spitsbergen i Oscar II LandSvalbard. Den er 26 kilometer lang og varierer mellem 6 og 14 kilometers bredde og er op til 250 meter dyb. Afgrænsningen yderst er Kapp MitraMitrahalvøen i nord og KvadehukenBrøggerhalvøen mod syd. Ud i Ishavet fortsætter fordybningen i Kongsfjordrenden.

Den nordlige fjordarm hedder Krossfjorden og strækker sig ind i Albert I Land og Haakon VII Land, mens selve Kongsfjorden skærer ind mod sydøst. Inderst i Kongsfjorden løber to isbræer ned i fjordbunden: Kongsbræen (en del af Kronebræen) og isbræen Kongsvegen. Fjeldene er op til 1.000 meter høje i nord og 900 meter i syd. Der er i alt fire fyr langs sydsiden af fjorden.

Øerne i fjorden er den store Blomstrandhalvø og de langt mindre Loénøerne og Storholmen- de to sidstnævnte i Kongsfjorden fuglereservat.

I sydvest, på østsiden af Brøggerhalvøen, ligger kulfelter med den tidligere grubeby Ny-Ålesund, som nu er base for arktisk forskning og har flyveplads. Kongsfjorden var en tryg ankerplads, som blev meget brugt af sæl- og hvalskuder i ældre tider, og nu er den populær blandt turister.

Beskyttede naturområder[redigér | rediger kildetekst]

Kongsfjorden har en række beskyttede naturområder, tre på grund af fugle og et pga. af mere generelle naturinteresser. Regnet fra nord er disse:

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 78°58′N 11°51.5′Ø / 78.967°N 11.8583°Ø / 78.967; 11.8583