Konservatoriet (ballet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Konservatoriet. (Se også artikler, som begynder med Konservatoriet)

Konservatoriet eller Et Avisfrieri er en to-akts vaudeville ballet skabt af den danske koreograf og balletmester August Bournonville i 1849 for Den Kongelige Danske Ballet. Ballettens indstilling er et dansestudie på Conservatoire de Paris. Bournonville studerede ved Paris Conservatoire i 1820'erne med den berømte danser Auguste Vestris. Balletten lancerede karriere prima ballerina Juliette Price. En divertissement i større værk kaldet "The Dancing School" (Pas d'école) tilladt Bournonville at vise det grundlæggende i hans stil og hæve dem til niveauet for varige kunst.

Oversigt[redigér | redigér wikikode]

Akter[redigér | redigér wikikode]

Den første akt er en genskabelse af en Vestris danse-klasse af den nøjagtige type deltagelse af Bournonville under sit ophold i Paris i 1820'erne. I anden akt er Monsieur Dufour inspektør ved Conservatoire, skriver en ægteskabssag annonce i avisen, men ender med at gifte sig sin husholderske, Mademoiselle Bonjour. Typisk for Bournonville balletter, plottet giver muligheder for at indføre forskellige danse divertissementer. I anden akt, for eksempel elever Conservatoire gøre nar af Monsieur Dufour ved at forklæde sig som attraktive kvinder.

Musik[redigér | redigér wikikode]

Den vaudeville genre påberåbt sig en bestemt musikalsk praksis, der gjorde bevidst brug af kendte melodier, der var egnet til at etablere periode, og lokale farve og for at lette publikums forståelse af den omfattende mime. Balletten er komponisten Holger Simon Paulli forsøgte at fremmane Paris i 1820'erne og 1830'erne. Balletten åbner med Paulli har orkestreret udgave af Webers koncert vals, Invitation til dans. Senere i partituret Paulli udnyttet Chopins Grande Valse brillante i E-dur og Paisiello aria Nel cor più non mi sento fra operaen La Molinara. Den divertissement i act 1 (Pas d'école) er stærkt afhængig musikalske lån og de velkendte pas de trois beskæftiger næsten alle Pierre Rode Violinkoncert No.7, Op.9 fra 1800, en koncert, der blev brugt som en eksamen stykke for unge violinister på det tidspunkt Bournonville var bosat i Paris og studerer med Vestris.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den komplette to-akts ballet blev udført af Den Kongelige Danske Ballet fra 1849 indtil 1934, da det forsvandt fra repertoiret, måske fordi det blev betragtet som gammeldags. I 1942, Harald Lander, Den Kongelige Ballet direktør på det tidspunkt, udvundet "The Dancing School" (Pas d'école) fra den større arbejde og iscenesat det som en én-act divertissement. I 1995, Den Kongelige Danske Ballet bragte komplet to-act udgave tilbage i repertoiret med hjælp fra tre Bournonvilles eksperter: Kirsten Ralov, tidligere assisterende direktør og væsentligste af virksomheden, solodanser Niels Bjørn Larsen, og lærer Dinna Bjørn, Larsens datter. Ved at kombinere personlige erindringer af iscenesættelser i begyndelsen af ​​1930'erne, Bournonvilles notationer og skrifter danser Valborg Borchsenius om Harald Landers iscenesættelse i 1930'erne, de tre direktører gjorde det muligt at re-stadie hele Konservatoriet.