Spring til indhold

Kreidler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Eksemplarer af Kreidler Florett fra 1950'erne og 70'erne.

Kreidler var en tysk producent af små motorcykler og knallerter. Firmaet havde hovedsæde i Kornwestheim mellem Ludwigsburg og Stuttgart. Firmaet blev grundlagt i 1903 som "Kreidlers Metall- und Drahtwerke" af Anton Kreidler. Produktionen af motorcykler begyndte i 1951. I 1959 var en tredjedel af alle tyske mortorcykler af mærket Kreidler. Kreidler opnåede endvidere stor succes indenfor motorsport i 1970'erne.

I Danmark var Kreidler primært kendt for deres knallerter, der var noget dyrere end tilsvarende konkurrenter fra Puch og fra japanske producenter Suzuki og Yamaha.

Ungdomskultur i 70'erne[redigér | rediger kildetekst]

Forkromet Kreidler del
Lovlig 30kmt - 3 gear
Ulovlig - 120kmt, 5 gear

Indbegrebet af frihed i ungdomskulturen i Danmark i 70'erne manifesterede sig blandt andet via populariteten af knallerten. Fænomenet er detaljeret beskrevet i bogen "Overhaling i 3.gear".

Kreidler havde i den forbindelse en helt speciel kult, da den bremse- og affjedringsmæssigt var bygget som en motorcykel. Det var en yndet sport at tune sin Kreidler samt forskønne den ved at forkrome enkelte dele. Den tilladte maksimal hastighed var 30km i timen. Såkaldte tuningssæt kunne købes frit i handelen både i 50cc og 70cc og kunne ændre motorens ydeevne fra 1hk til 6.5hk eller mere. Det var naturligvis ulovligt at tune sin knallert og politiet gjorde i perioden deres bedste for at dæmpe lysten til at køre for stærkt ved regelmæssigt at stoppe knallerter for at tjekke om de var gearede, hakkede eller borede. På grund af de mange alvorlige ulykker knallerter var involveret i, blev aldersgrænsen hævet fra 15 til 16 år.

Kreidler fabrikken konkurs[redigér | rediger kildetekst]

Firmaet Kreidler ophørte imidlertid i 1982. Rettighederne til varemærket Kreidler blev solgt til forretningsmanden Rudolf Scheidt, der lod den italienske producent Garelli Motorcycles fremstille knallerter under Kreidler navnet frem til 1988. Herefter blev retten til Kreidler-navnet overtaget af cykelproducenten Prophete.

Kreidler i motorsport[redigér | rediger kildetekst]

Kreidler var aktiv i Grand Prix motorcykelløb, hvor mærket vandt otte VM-titler i 50 cc-klassen:

Gallery[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

http://kreidlerreg.dk Arkiveret 20. februar 2013 hos Wayback Machine

Overhaling i 3. gear, Jens Jessen, GT Forlag 2004. ISBN 87-989725-1-0

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]