Kulturhistorisk Leksikon for nordisk middelalder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 4. apr. 2013, 17:02 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 2 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q2999232)

Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder er et opslagsværk, som præsenterer artikler på dansk, norsk og svensk af forskere med ulige faglige kundskaber. Værket udkom med 22 bind i perioden 1956 til 1978.

Værkets geografiske omfang er de nordiske lande og det medtager andre emner, blandt andet fra tysk og samisk kultur, i den grad det har påvirket livet i Norden.

Værkets formål var at være et opslagsværk for forskning og folkeoplysning. Værket var først og fremmest beregnet som et opslagsværk for biblioteker, museer og arkiver.

Værket har høj faglig kvalitet og artiklerne er signeret af forfatterne. Emnerne var ordnet alfabetisk (hvor forholdene krævede det med henvisning til det navn, artiklen af fællesnordiske hensyn havde fået for at holde emnerne samlede) og hvert artikelemne forsynet med en tekst fra de enkelte lande (de islandske bidrag dog skrevet på dansk og de finske bidrag skrevet på svensk), hvis det ansås relevant. Det er mange henvisninger til anden litteratur, mens statistik mangler og kort og illustrationer i enkel streg forekom kun i begrænset udstrækning; bagest fandtes en liste over anvendte forkortelser og et stort antal sort-hvide billedplancher.

Ledelseskomiteen med en redaktør for hvert land bestod af Johannes Brøndsted, Bernt Hjejle, Lis Jacobsen, Peter Skautrup og John Danstrup (redaktør) fra Danmark, Kristján Eldjárn, Þorkell Jóhannesson, Magnús Már Lárusson (redaktør) og Ólafur Lárusson fra Island, Trygve Knudsen, Hallvard Lie, Johan Schreiner, Didrik Arup Seip og Finn Hødnebø (redaktør) fra Norge, Ingvar Johannesson, John Granlund (redaktør), Bengt Thordeman og Elias Wessén fra Sverige samt Gunvor Kerkkonen (redaktør), Arno Malinjemi og Carl Axel Nordman fra Finland.

Litteratur

  • Kulturhistorisk Leksikon for nordisk middelalder fra vikingetid til reformationen; Rosenkilde og Bagger, 2. oplag; Viborg 1980

Eksterne henvisninger