Kvalme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kvalme er fornemmelsen af ubehag i maven ledsaget af følelsen af snarligt opkast.

Kvalme er et symptom på mange ting, deriblandt transportsyge, morgenkvalme, roskildesyge og andre maveinfektioner, strålesyge, hypoglykæmi og slutteligt en bivirkning af mange stoffer.

Symptombehandling for kvalme og opkast kan inkludere undgåelse af fast føde. Dette er som regel nemt, da kvalme effektivt fjerner appetitten. Desuden findes der en række antiemetika (opkast-hæmmende stoffer) som i visse tilfælde kan fjerne kvalme.

Kvalme kan også alene skyldes påvirkning fra en ubehagelig lugt/smag, tanken om eller synet af noget ubehageligt eller sult/og eller tørst. Kvalme er derfor ikke nødvendigvis ensbetydende med at det er nødvendigt at fremkalde opkast og forsvinder som regel af sig selv hvis eksempelvis påvirkningen af en ubehagelig lugt forsvinder. Kvalme kan i høj grad være psykisk, eksempelvis kan man vænne sig til ubehagelige lugte eller ændre holdning til hvad der er en ubehagelig lugt. En person som eksempelvis ikke bryder sig som ost vil eksempelvis oftest få kvalme ved lugten eller tanken om ost, imens dette ikke er tiltælde hos en person som bryder sig om ost. Det ses også hos psykisk syge at tanken om mad giver dem kvalme eller efter indtagelse, eksempelvis fordi de lider af en tvangstanke om at maden er forgiftet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

symptomerSpire
Denne artikel om symptomer er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.