Kvindetoget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Genopførsel af Kvindetoget til valgretsfejringen 5. juni 2015 i København.
Genopførsel af Kvindetoget til valgretsfejringen 5. juni 2015 i København.

Danske Kvinders Valgretstog (eller blot Kvindetoget) var et optog, der fandt sted Grundlovsdag, 5. juni 1915. Kvindetoget blev arrangeret af Dansk Kvindesamfund og blev styret af Thora Daugaard fra kontoret i Studiestrædet.

36 organisationer og institutioner stod bag optoget, som skønnes at have haft fra knap 12.000 til over 20.000 deltagere. 30 unge kvinder udgjorde togets fanebærende fortrop.

Dagens højdepunkter var kl. 13.30 på Amalienborg, hvor Christian 10. underskrev den nye grundlov, og fællesmødet i Rigsdagen kl. 14.30, hvor konseilspræsident C.Th. Zahle overrakte den underskrevne grundlov til Folketingets formand Niels Pedersen-Nyskov. En delegation på 25 foreningsformænd og institutionsledere, ledet af formand for paraplyorganisationen Danske Kvinders Nationalråd Henni Forchhammer, skulle kvittere for grundloven med overrækkelsen af Danske Kvinders Adresse til Regering og Rigsdag den 5. Juni 1915.

Paa denne for os saa betydningsfulde Dag, da danske Kvinders politiske Valgret er en fuldbyrdet Kendsgerning, har vi som Talsmænd for Tusinder af Kvinder ønsket at udtale for Danmarks Regering og Rigsdag vor Glæde over den fulde politiske Borgerret, som den nye Grundlov giver Kvinderne.

Vi værdsætter i fuldeste Maal denne Valgret, som aabner os Mulighed for Indflydelse paa Landets Love, de Love, der gælder for Kvinder, saavel som for Mænd. Det har været os en stor Tilfredsstillelse at se alle Partier staa enige i denne Sag, og det er vor Forventning, at det Lovgivningsarbejde, som Mænd og Kvinder nu sammen skal tage op, vil blive øvet med fuld Hensyntagen, saavel til kvindelige som til mandlige Synsmaader og Interesser. Vi er os bevidst, at der følger Ansvar og Pligter med de nye Rettigheder, og vi udtaler som vort Haab og vort alvorlige Ønske, at Kvindernes Deltagelse i det politiske Liv maa blive til Lykke for Land og Folk.

 
— Trykt i "Kvinden og Samfundet", 1915 s. 178.[1]

Kong Christian 10. kvitterede med et officielt svar henvendt til husmødrene:

Jeg takker for den venlige Henvendelse gennem Adressen. Jeg nærer fuld Tillid til, at Kvinderne ved den af alle Partierne paa Rigsdagen vedtagne Grundlov vil gøre god Fyldest sideordnet med Manden. Eksempler i den Retning haves jo allerede i det kommunale Liv og i Menighedsraadene, men på ét Sted kan Kvinden ikke undværes, og det er i Hjemmene. Her kan Kvindens Indflydelse ikke erstattes, thi gennem Barnets Kærlighed til Hjemmet vækkes Kærligheden til vort fælles Hjem: Danmark. Idet jeg gentager min Tak for Deres Henvendelse, beder jeg Dem udtale min Tak til de forsamlede Kvinder, samt bringe dem Dronningens og min Hilse.
 
— (Juhl 2014: s. 24) [2]

Organisationer og institutioner bag optoget[redigér | rediger kildetekst]

Delegationen[redigér | rediger kildetekst]

5. Juni 2015[redigér | rediger kildetekst]

På 100-års dagen for 1915 Grundloven, der bl.a. gav kvinder stemmeret, blev der afholdt endnu en parade eller rettere en reenactment af det oprindelige Kvindetog (se video foroven). [3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kilde 22, kvinfo.dk
  2. ^ Juhl, Helle. 2014. På Lige Fod, En Krønike Om Kvinder, Satire Og Kampen for Valget. Kbh: Gyldendal.
  3. ^ "Danish Constitution Day Celebration | opennordics.org". Arkiveret fra originalen 30. maj 2015. Hentet 21. august 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: