La Línea de la Concepción

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
La Línea de la Concepción
La Línea de la Concepcións byvåben La Línea de la Concepcións byflag
Escudo de La Linea de la Concepción.svg Bandera lalinea.svg
(La Línea de la Concepción) Гибралтар. Начало Испании - от Атлантического океана до Средиземного моря. - panoramio (cropped).jpg
Overblik
Land Spanien Spanien
Borgmester José Juan Franco Rodríguez Rediger på Wikidata
Region Andalusien
Provins Cádiz
Grundlagt 1870 Rediger på Wikidata
Postnr. 11300 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) CA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 63.271 (2022) Rediger på Wikidata
 - Areal 26,1 km²
 - Befolkningstæthed 2.424 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 5 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.lalinea.es
Oversigtskort

La Línea de la Concepción eller blot La Línea er en by i den autonome region Andalusien i Cádiz i det sydligste Spanien. Byen ligger på det inderste af den halvø, hvorpå Gibraltar ligger, og byen støder direkte op til den britiske oversøiske territorium, som den har tætte økonomiske og sociale bånd med. La Línea ligger på det flade sandområde neden for Gibraltarklippen.

Navnet stammer dels fra den grænselinje (línea), der er til Gibraltar, dels fra Jomfru Marias ubesmittede undfangelse (Inmaculada Concepción). Indbyggerne i byen kaldes på spansk linenses.

De første bosættelser på stedet kan dateres tilbage til det 18. århundrede, hvor stedet hørte under San Roque nogle få km mod nord, indtil det i 1870 blev en selvstændig by under det nuværende navn.

Indbyggerne i La Línea de la Concepción har traditionelt arbejdet i Gibraltar helt tilbage i det 18. århundrede, hvor Gibraltar var en vigtig havn. Dette forhold stoppede, da den spanske regering gennemførte en total lukning af grænsen i perioden 1969-1982 efter en strid, der stammede fra 1960'ernes Franco-periode og drejede sig om Gibraltars suverænitet. De sidste begrænsninger angående passage af grænsen blev fjernet i 1985.

La Línea står for leveringen af en stor del af frugt og grønt til Gibraltar; derudover har byen produktion af kork, spiritus og fiskeprodukter. Der findes desuden en betydelig militærgarnison med stærke forsvarsværker i byen samt en havn.

Historie[redigér | rediger kildetekst]


Spaniens geografiSpire
Denne artikel om Spaniens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi