Labor Day

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Parade på Labor Day i New York City i 1882

Labor Day er en amerikansk føderal helligdag, som fejres første mandag i september. Fejringen er til ære for den amerikanske arbejderbevægelse og de amerikanske arbejdere, der har bidraget til opbygningen af det amerikanske samfund.

Labor Day er blevet fejret siden slutningen af 1800-tallet og blev oprindeligt etableret, da Central Labor Union og The Knights of Labor organiserede den første parade i New York City. Delstaten Oregon var den første delstat, der gjorde fejringen til en officiel fridag. Da fridagen blev gjort til en føderal fridag, var der allerede 30 af delstarerne, der markerede dagen som en officiel fridag.[1]

Canada fejrer også Labor Day den første mandag i september. Den Nordamerikanske Labor Day modsvarer fejringerne den 1. maj (Arbejdernes internationale kampdag), der typisk sker i Europa. 1. maj blev valgt af den Anden Internationale for at knytte dagen til den såkaldte Haymarket affair, der fandt sted i Chicago den 4. maj 1886.[2][3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ The Bridgemen's Magazine, Bind 21
  2. ^ Philip S. Foner (1986). May Day: A Short History of the International Workers' Holiday, 1886–1986. New York: International Publishers. pp. 41–43. ISBN 0-7178-0624-3.
  3. ^ Rothman, Lily (May 1, 2017). "The Bloody Story of How May Day Became a Holiday for Workers". Time. Retrieved 2018-03-18.
SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.