Landegodefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Landegodefjorden
Panorama over Landegodefjorden (2009)
Panorama over Landegodefjorden (2009)
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Bodø
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Vestfjorden
Type sund
Maks. længde 18 km
Oversigtskort

Landegodefjorden er et bredt sund i Bodø kommune i Nordland fylke i Norge som i syd dannes mellem øen Landegode og fastlandet lige nord for Bodø by. Sundet er omkring 18 kilometer langt frem til innløpet af Mistfjorden og foden af Mjeldefjellet, mens man på vestsiden regner indløbet for at være ved Landegode fyr.[1]

Landegode fyr ved indsejlingen til Landegodefjorden

Sundet har en række små øer og grunde og kan, specielt i vintertiden være udsat for pludselig stærk vind. Microburst fra Landegodefjeldene eller en stærk østlig vind, med hyppige kast fra fastlandet er heller ikke usædvanligt. Sundet er sejlrute for «inndenskærs» skibstrafik og for rutegående trafik som Hurtigruten, Nordlandsekspressen og hurtigfærgen mellem Bodø og Helnessund.

Der er en tæt bebyggelse langs fylkesvej 834 på østsiden af Landegodefjorden, fra Bodø by og nordøstover til Mjeldefjellet, med bydelen Løpsmarka og bebyggelserne Løp, Myklebostad og Skau. Samlet går bygderne under navnet Nordstranda. Området ved Mjelde er et populært rekreationsområde med blandt andet sandstrande og turområder.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Landegodefjorden på norgeskart.no
  • National Geospatialintelligence Agency: Prostar Sailing Directions 2004 North and West Coasts of Norway Enroute. Januar 2004. Side 155-156.
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).