Leestrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Leestrup (Sjælland)
Leestrup
Leestrup
Leestrups beliggenhed

Leestrup (også stavet Lefstorp, Lefstrup, Læstrup, Ledstrup, Lestrup og Leestrup) er en landsby med ca. 80 huse i Kongsted Sogn, Faxe Kommune i Region Sjælland.

Lefstorp, som byen skrives i Valdemar 2.s jordebog i 1231, antyder at byens tilliggende er et "Lev" eller "Leif": arvegods, hvorpå torpen (af dorf: nybygger eller nybygning) er opført.

Den første del af byens navn stammer fra olddansk, mens endelsen torp (trup eller strup) er fra slutningen af det 12. århundrede. Byen var allerede til i 1231, og tilhørte som nævnt kronen. Som bekendt ejede Kronen alle øde og ubebyggede strækninger, de såkaldte "Almindinger", og dette arvegods eller "lev" er omsider blevet bebygget, rimeligst på kronens foranstaltning, og jorden ryddet for dens store skove og opdyrket ved lejere eller forpagtere, datidens "brydier", hvad endelsen torp bekræfter.

Leestrup er i dag en lille landsby med ca. 80 huse. Det lokale bylaug er meget aktivt – og arrangerer flere årlige sammenkomster, herunder fastelavn, høstfest og Mortens aften.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

www.leestrup-bylaug.dk Leestrup Historie

Koordinater: 55°12′7″N 12°2′17″Ø / 55.20194°N 12.03806°Ø / 55.20194; 12.03806

Jomfruens EgedeStub
Denne artikel om geografi i Faxe Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi