Legionella

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Legionella
Legionella pneumophila 01.jpg
Videnskabelig klassifikation
Domæne Bacteria (Bakterie)
Række Proteobacteria
Klasse Gammaproteobacteria
Orden Legionellales
Familie Legionellaceae
Slægt Legionella
Art L. pneumophila
Videnskabeligt artsnavn
Legionella pneumophila
Brenner et al., 1979
Hjælp til læsning af taksobokse

Legionella pneumophila er en bakterie der vokser i vand. Den trives bedst ved temperaturer mellem 20 og 45 grader celsius; ved mere end 50 grader dør bakterien.

Legionella forårsager en alvorlig lungebetændelse (Legionellalungebetændelse), der hedder Legionærsyge. Legionella blev opdaget – og berygtet – efter at en stor gruppe krigsveteraner The American Legion var til årsmøde i Philadelphia i 1976 og under mødet blev smittet af bakterien, der udviklede lungebetændelse legionærsygdom hos de ramte personer. 29 døde af de i alt 182 smittede. Kilden til smitten blev aldrig klarlagt, men det var sandsynligvis et køletårn på nabobygningen til hotellet der spredte en forurenet aerosol. I Danmark forårsager Legionærsyge sjældent lungebetændelse, men i visse sydeuropæiske lande og dele af USA kan den være skyld i op til 20 % af de forekommende lungebetændelser.


Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: