Leirfjorden (Sørfold)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Leirfjorden . (Se også artikler, som begynder med Leirfjorden )
Leirfjorden
Indre dele af Leirfjorden med Sommerset på den anden side af fjorden.
Indre dele af Leirfjorden med Sommerset på den anden side af fjorden.
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Sørfold
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Vestfjorden, Salten
Type fjord
Maks. længde 19 km
Maks. dybde 320 meter
Oversigtskort

Leirfjorden er en fjordarm af Sørfolda i Sørfold kommune i Nordland fylke i Norge. Den går 19 kilometer i nordøstlig retning fra indløbet mellem Styrkesneshaugen i nord og Stornesodden i syd.[1] Ved Kobbhammarnes deler fjorden sig i en nordlig arm, Kobbelvvågen, og en sydlig arm, Sørfjorden, som hver har en lengde på knap to kilometer.[2]

På nordsiden af fjorden går Ytterfjellet og Kvanntoaksla (715 moh.) fra mundingen og østover til Bonnådalen med udløbet af Bonnåelva. Videre ind mod fjordbunden stiger Høgbergfjellet til 921 meters højde. På sydsiden ligger Aspenesfjellet (457 moh.), Kalviktuva (769 moh.) og Kati. Kobbhammaren (275 moh.) i fjordbunden skiller Kobbelvvågen og Sørfjorden hvor henholdsvis Kobbelven og Sørfjordelven har sine udløb.

Fylkesvej 612 og Fylkesvej 613 går langs nordsiden af Leirfjorden med bebyggelserne Ørnes, Engan, Leirfjordgård og det tidligere færgested Bonåsjøen i den indre del; videre udover ligger Kvantoland og Styrkesvik. I Elvkroken knyttes fylkesvejene til Europavej E6 som går langs den mere sparsomme bebyggelse på sydsiden af fjorden som hovedsagelig er koncentreret omkring Sørfjorden. Det tidligere færgested Sommerset ligger midtvejs mellem mundingen og fjordbunden.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ (Inkl. Sørfjorden eller Kobbelvvågen) Leirfjorden i Store norske leksikon
  2. ^ Leirfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).