Les Lanciers

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Les lanciers er en dans, som var populær i Europa i midten af 1800-tallet, men som i dag kun danses i Danmark, særligt i forbindelse med officielle og halvofficielle festlige arrangementer for officerer i Det Danske Forsvar og på gymnasier og andre læreanstalter som en årlig tradition. Dansen danses i kvadriller af fire par, fire herrer og fire damer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Les lanciers stammer oprindeligt fra Storbritannien, hvor den blev kaldt the lancers quadrilles[1]. Dansen blev udviklet af John Duval i 1817, og blev meget populær i 1820'ernes England i forskellige former. En af disse udgaver blev udviklet af Joseph Hart. Harts version nåede i 1850'erne Paris, hvor den i øvrigt ukendte komponist Joseph Meykiechel (1832-1892)[2] [3] under navnet J. Mikél komponerede nye melodier til dansen.

I 1860'erne nåede Harts version med Mikels melodier, Troisième quadrille des lanciers, til Danmark under navnet 'les lanciers', hvor dansen hurtigt blev populær i de højere sociale lag. August Bournonville gav privattimer i dansen og musikforlaget Wilhelm Hansen udgav noderne til Mikéls musik, arrangeret for klaver. Herfra blev dansen udbredt til en række danseskoler, hvilket var med til at danne grobund for dens særstatus i Danmark. I begyndelsen af det 20. århundrede bredte den sig til højskoler og i folkedans-miljøer over hele landet. Og efterhånden er det så blevet en tradition på gymnasier og læreanstalter som årlig tradition, samtidig med at den stadig danses på hoffet. Traditionen blev afbrudt mange steder i 1970'erne, men vandt igen frem i 1980'erne, og er i dag meget udbredt.

Dansen var oprindeligt et udstyrsstykke med hjelme, faner og lanser. Der er en del eksercits i dansen, som det høres på musikken; navnlig i den store femte tur høres lansenérerne næsten komme ridende og deres løftede lanser fornemmes. Endvidere skal der marcheres taktfast i dansen. Herremøllen i 5. tur er en dansk tilføjelse.

Opbygning[redigér | redigér wikikode]

Les lanciers består af fem ture:

  • 1. La Dorset
  • 2. La Victoria, også kendt som komplimentturen
  • 3. Les Moulinets, også kendt som damemøllen
  • 4. Les Visites, også kendt som visitturen
  • 5. Les Lanciers, også kendt som herremøllen

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

"SKA' VI DANSE LANCIERS" af Claus Jørgensen. Edition Wilhelm Hansen 1980.

"LANCIERSBOGEN". Dansebeskrivelser. Dansens historie. Noder. Af Claus Jørgensen. Bogans Forlag 1996.

"Lær at danse lancier – trin for trin til musik" af Jesper Asmussen.

"Langsje på hjemmet". Bornholmske viser med Henning og Ann-Cathrin Larsen. Cd'en Mit land, min ø. HL 2002/1

DansStub
Denne artikel om dans eller danseudtryk er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.