Levende lys

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Levende lys
Stearinlys med runer
Farvede stearinlys

Levende lys er betegnelsen for lys, der brænder med en flamme. Lyset kan være en stang af stearin, paraffin, talg (tællelys) og lignende, fx gelélys forsynet med en væge, der antændes til oplysning af rum; men også fakler og olielamper har været anvendt til belysning. I vore dage forbindes levende lys, stearinlys, med hygge, fest og katolsk kirke og andre traditioner, såsom julelys, uden hensyn til, at levende lys er mere forurenende end andre lyskilder. Fyrfadslys har ikke oplysning, men varmholdelse af mad og tepotter som sit primære formål.

Levende lys kaldes ofte i daglig tale stearinlys, også i de tilfælde hvor de ikke er lavet af stearin. De levende lys står i modsætning til elektrisk lys, og sættes som regel i lysestage.

Materialer[redigér | redigér wikikode]

Tidligere var vokslys meget udbredt, og de var lavet af bivoks. Nu er stearin og paraffin med et smeltepunkt på omkring 60 °C mest udbredt.

Stearin er blevet fremstillet siden 1811 af 80-100% plantefedt og resten dyrefedt. Paraffin er siden ca. 1830 blevet udvundet af jordolie. Ofte fremstilles lys af en blanding af stearin og paraffin.

Fremstilling[redigér | redigér wikikode]

Ved vokslys æltes bivoksen med hænderne og vikles omkring vægen. Til sidst rulles lyset på en glat overflade.

Ved lysedypning dyppes vægen i flydende lysmasse (voks, paraffin, stearin) ad flere gange, indtil den ønskede lystykkelse er opnået (op til ca. 8 cm).

Meget billige lys som fyrfadslys og katolske gravlys presses i form af paraffingranulat.

Ved lysestøbning hældes den flydende lysmasse i en form med vægen hængende ned i midten.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Lena Nygård og Tone Bergli Joner: Lav dine egne lys. Støbte lys, dyppede lys, gelélys m.m. 2001. ISBN 87-11-16363-1