Liden singrøn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Liden Singrøn)
Gå til: navigation, søg
  Liden Singrøn ?
Vinca-minor1.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Gentianales (Ensian-ordenen)
Familie: Apocynaceae (Singrøn-familien)
Slægt: Vinca (Singrøn)
Art: V. minor
Videnskabeligt artsnavn
Vinca minor
L.

Liden Singrøn (Vinca minor) er en halvbusk med krybende 30-60 cm lange stængler. Liden Singrøn anvendes i Danmark ofte som bunddækker i haver, men vokser også i skove. Planten inde­holder hvid mælkesaft, hvori der skulle findes mange stoffer med medicinsk virkning (blodtrykssænkende).

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Liden Singrøn er en krybende, stedsegrøn halv­busk eller flerårig urt. Stæng­lerne er runde, glatte og lysegrønne. Bladene er modsatte, noget læder­agtige og elliptiske med hel rand. Oversiden er skin­nende mørkegrøn, og un­dersiden er noget lysere. Bladene er ofte samlet næsten roset­agtigt ved skudspidsen. I maj kom­mer der lodrette skud fra bladhjørnerne. De bærer i skud­spidsen en enkelt, lyseblå blomst. Frugterne er kapsler, men de modner ikke ordentligt i Danmark.

Rodnettet består dels af krybende jordstængler og dels af grove trævlerødder.

0012614 Vinca minor.jpg


Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Liden Singrøn findes vildtvoksende som skovbundsplantekalkrig bund i Mellemeuropa. Her findes den bl.a. sammen med Aks-Rapunsel, Aksel-Røn, Alm. Bingelurt, Bøg, Alm. Gyldenris, Kristtorn, Vedbend, Bakke-Star, Enblomstret Flitteraks, Fugle-Kirsebær, Hvid Anemone, Krybende Læbeløs, Liden Klokke, Læge-Ærenpris, Navr, Rød Skovlilje, Skov-Viol, Skovmærke, Smalbladet Klokke og Tanacetum corymbosum.

I Danmark ses den hist og her over hele landet i skove, parker og nær bebyggelse.

Navneforveksling[redigér | redigér wikikode]

I mange bøger og i daglig tale kaldes denne plante for "Vintergrøn" ligesom på svensk, men det kan give anledning til forvirring, for på dansk er Vintergrøn normalt navnet på slægten Pyrola.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Med henblik på havebrug dækker 9 planter 1 m².

Planten angribes af en svamp, Singrøn-skuddød, der kan afløve tætte beplantnin­ger.Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]