Linear aktuator

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DVD drev med ledeskrue and step-motor.
Floppy disk drev med ledeskrue and step-motor.

En linear aktuator er en aktuator, som skaber en bevægelse i en lige linje, i modsætning til en cirkulær bevægelse i en konventionel elektrisk motor.

Lineare aktuatorer anvendes i maskinværktøjer og industri maskineri, i computerudstyr såsom diskettedrev og printere, til ventiler og dæmpere - og mange andre steder hvor linear bevægelse er ønsket.

Hydraulisk eller pneumatiske cylindere producerer linear bevægelse; mange andre mekanismer anvendes til at omdanne en cirkulær bevægelse til en linear bevægelse, som f.eks. en svingplade eller en krumtapmekanisme.

Teleskopisk linear aktuator[redigér | redigér wikikode]

Teleskopiske lineare aktuatorer er specialiserede lineare aktuatorer anvendt hvor pladsbegrænsninger eller andre krav er krævet. Deres bevægelsesrækkevidde er mange gange større end længden af aktuatorenheden.

En almindelig type er lavet af koaksiale rør med omtrent samme længde, som kan skubbe en arm forbundet til et af rørene og trække armen ind igen, ligesom et ærme.

Andre mere specialiserede teleskopiske aktuatorer anvender en stiv arm når udstrukken og som kan foldes sammen eller skilles ad når trukket ind. Eksempler på teleskopiske lineare aktuatorer omfatter:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: