Printer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Printer (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Printer)

En printer, skriver eller skriveenhed er en enhed, der kan tilsluttes en computer med det formål at udskrive et dokument, søgeresultat eller andet som nærmere defineres af brugeren.

Der findes forskellige typer af printere. Før i tiden brugte man såkaldte matrix-printere, som virkede ved at nåle ramte et farvebånd, som så igen ramte det papir, man ville udskrive på. Senere kom laserprintere, der virker ved at brænde tonerfarve på papiret. Derudover kom ink-jetprintere, der sprøjter bittesmå klatter blæk ned på papiret.

På større edb-installationer har man især tidligere brugt kædeprintere og tromleprintere. På en kædeprinter sidder typerne på et bånd, der bevæger sig rundt bagved papiret. Når det ønskede tegn befinder sig ud for den beregnede skriveposition, slår en lille hammer gennem et ligeledes bevægeligt farvebånd mod papiret og typebåndet (kæden) og tegnet aftrykkes. Der fandtes også kædeprintere med typerne siddende på små arme på en kæde foran farvebåndet. Tromleprinteren har typerne siddende rundt på en tromle, alle tegn gentaget hen langs tromlen. Også her slår små hamre på det rettet tidspunkt mod papiret gennem et farvebånd. De to printertyper var karakteristiske ved ikke at kunne placere tegnene helt præcist

Kvaliteten afhænger meget af producent af printeren, type og kvalitet af kilde (billede eller tekst) samt samspil med øvrig hardware. Matrix-printere er dog ikke så udbredte i dag pga. langsom udskrivning og ringe kvalitet i forhold til andre typer printere. Men til gengæld bruges den dog stadig, hvor man f.eks. har brug for at udskrive på gennemslagspapir.

Se også[redigér | redigér wikikode]