Logistik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Håndtering af varer på lager kræver en omfattende logistisk indsats, hvis varerne skal nå fra produktion til slutforbruger på en effektiv måde.

Logistik (græsk: logistikos, talentfuld i beregning) omfatter kunsten og videnskaben at håndtere og styre procedurer for varer, energi, information og andre ressourcer. Logistik inkluderer den strategiske håndtering af indkøb, transport, og lagring af råvarer, materialer, halvfabrikata og færdigvarer samt de hertil knyttede procedurer på en sådan måde, at det fremtidige overskud maksimeres gennem omkostningseffektiv levering af de indkommende ordrer.

Oprindelsen til udtrykket logistik skal findes i militæret, som har brugt det om forsyningstjenesten, men udtrykket anvendes nu mere bredt og omfatter aktiviteterne indkøb, transport og lagring samt den hertil knyttede informationsbehandling. I overordnet militær sammenhæng bliver logistikken også et kampmiddel; kan man sikre egen logistik men hindre fjendens, er det let at besejre ham på kamppladsen.

I virksomheder kan logistikken enten have internt fokus eller kigge på hele forsyningskæden fra oprindelig leverandør til slutbruger – se Supply Chain Management.

En del logistiske problemstillinger kan undersøges ved hjælp af operationsanalyse og optimering – det gælder eksempelvis lagerstyring og ruteplanlægning.

Yderligere litteratur[redigér | redigér wikikode]