Lokmejsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Konisk smedeværktøj til at lokke huller i fladjern. Lokmejslen er ikke slebet skarp, tværtimod er den helt flad i enden. Den er løst skæftet som de fleste smedemejsler, dvs. skæftet sidder ikke helt fast, så det ikke preller i hånden.

Fladjernet lægges over hullet i ambolten (evt. en sænkambolt, der har huller i flere størrelser) og lokmejslen sættes an mod det sted, hullet skal være. Nu slås på nakken af mejslen med en hammer, og man bliver ved til man er nået et stykke ned i fladjernet, der derefter vendes og processen gentages. Nu vil der frigøres en lokkebrok og hullet er lavet.

Der mistes materiale (og dermed styrke) i omtalte lokkeproces. Det kan undgås ved at kløve fladjernet med en almindelig mejsel først. Så udvides revnen i jernet til et hul med stadig større lokmejsler (derfor er de koniske) og resultatet er som de udbulninger omkring bolthullerne vi kender fra gamle hængsler.

Ekstern Henvisning[redigér | redigér wikikode]

http://www.baskholm.dk/haandbog/haandbog.html