Lucius Aelius Sejanus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mønt præget med Lucius Aelius Sejanus

Lucius Aelius Sejanus (ca. 20 f.Kr.-18. oktober 31 e.Kr.) (Latin: L·AELIVS·SEIANVS) var en romersk ridder og prætorianerpræfekt, der i 31 næsten havde held med at vælte kejser Tiberius og gøre sig selv til kejser.

Sejanus var søn af Lucius Seius Strabo, men blev som ung adopteret af Aelius-familien. Strabo var under kejser Augustus blevet udnævnt til prætorianerpræfekt, og da Sejanus' ven Tiberius efterfulgte Augustus i 15, afløste han sin far, der havde fået det mere prestigefyldte job prefectus aegyptus (præfekt over Egypten). Ligesom sin far, var Sejanus enepræfekt, dvs. han ikke havde en kollega og således alene styrede prætorianergarden.

Da Tiberius' søn og arving Drusus Julius Caesar døde i 25, udnyttede Sejanus situationen til at øge sin magt. Da Tiberius to år senere trak sig tilbage til Capri tog Sejanus reelt magten i Rom og startede et rædselsregime.

I 31 besluttede Tiberius at gøre Sejanus til konsul, og Sejanus blev ved samme lejlighed forlovet med Tiberius' datter Livilla. Disse to begivenheder fik Sejanus til at tro så meget på sin egen position, at han besluttede at vælte Tiberius. Hans planer blev dog opdaget af Tiberius, der sendte et formelt brev til senatet. Sejanus var af den overbevisning, at brevet offentligt ville udpege Sejanus som Tiberius' afløser, men det var i stedet en afsløring af Sejanus' plan og en dødsdom over ham. Han blev straks pågrebet og henrettet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]