Lus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lus
Hovedlus
Hovedlus
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Underklasse Dicondylia
Infraklasse Pterygota
(urangeret) Phthiraptera
Hjælp til læsning af taksobokse
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Lus (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Lus)

Lus er vingeløse insekter. Lusen har sugende munddele, som de bruger til at suge blod af mennesker og andre hvirveldyr. Lusens krop er flad og bærer kloformede klamreben. Lus er ektoparasitter. Hos mennesket findes fladlusen, hovedlusen og kroplusen.

Fladlusen[redigér | redigér wikikode]

Fladlus (Phthirus pubis) er 1-1½ mm store. De lever oftest i kønsbehåringen, men kan også ses i brystbehåring og under armene.

Hovedlusen[redigér | redigér wikikode]

En hovedlus

Hovedlusen (Pediculus humanus capitis) er ca. ½ – 4 mm lang. Den lever i menneskers hår og suger blod, hvorved den fremkalder en ubehagelig kløe. Lusen kan være svær at se, eftersom at dens farve skifter mellem gennemsigtig og mørk, alt efter om den lige har suget blod. Æggene sidder ca. 1 cm over hovedbunden og sidder fast på hårstrået.

Luseshampoo og lusekam til bekæmpelse og behandling mod hovedlus kan købes i håndkøb på apoteket. Der findes mange varierede shampooer til bekæmpelse af lus. Der findes også forskellige kamme, men de bedste lusekamme er lavet med metaltænder. En detalje der gør at tænderne ikke så nemt knækker eller bøjer, og derfor tillader færre lus at undslippe kammen.

Livscyklus for hovedlus[redigér | redigér wikikode]

Udvikling fra æg til voksen hovedlus tager omkring 21-27 dage med et menneske som vært. Hver voksen hun producerer fra 50-150 æg i sin levealder. Æg klækkes på 5-9 dage. Larver skifter hylster tre gange før lusene er voksne. Unger og voksnes hovedernæring er blod flere gange om dagen. Voksne kan leve ca. en måned (30-40 dage). Hovedlus er totalt afhængig af deres vært for at udvikle sig og holde varmen. Faktisk kan hovedlus ikke gennemgå deres livscyklus, hvis de adskilles fra deres vært. Voksne og unger kan overleve 2-3 dage uden deres vært, dog kan æg leve op til 14 dage.

Kroplusen[redigér | redigér wikikode]

(Pediculus humanus humanus).Som navnet siger findes denne race af lus oftest på kroppen, men også mellem klæderne. Denne race af lus findes ikke på hovedet, til forskel fra hovedlusen. Kroplusen forekommer efterhånden meget sjældent.

Klassifikation[redigér | redigér wikikode]

Gruppen "Phthiraptera" består af to ordener:

  • Anoplura (Sugende lus)
  • Mallophaga (Bidende lus)

De tre varianter der findes på mennesker hører til de sugende lus.

Bladlus hører ikke under lus, de er i ordenen Homoptera (Næbmundede).

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: