Mågestellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kaffekop og flødekande i Mågestellet

Mågestellet er et dansk spisestel i porcelæn, der blev skabt i 1895 af Fanny Garde hos Bing & Grøndahl. Dets særlige stelform[note 1] blev skabt i 1880'erne af August Hallin. Stellet betegnes som et af de mest danske, der findes.[1] Sammen med stellene Blå Blomst og Musselmønster er det mest udbredte service af porcelæn også til eksport.[2] Mågestellet var med til at indlede jugendstilen i Danmark.

Garde fik sin inspiration til motiverne lige uden for vinduet af hendes atelier: Her var opsat et foderbræt, som mågerne fløj til for at finde føde. Det meget omfattende Mågestel har bevaret det samme udseende siden produktionensstarten.

Mågestellet blev fremstillet i to forskellige varianter - hhv. med og uden guldkant.[3]

Efter Bing & Grøndahls fusion med Den Kongelige Porcelænsfabrik i 1987 fortsætte produktionen af Mågestellet hos Royal Copenhagen.[3]

Mågestellet blev taget ud af produktion i 2011.[3]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Formen kaldes stelform i Dansk Porclæn 1775-2000, Design i 225 år, side 109 og skælform i Erik Lassen, En københavnsk porcelænsfabriks historie, side 30

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Måge med guld - B&G
  2. ^ Lassen, Erik (1978). En københavnsk porcelænsfabriks historie. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk. s. 30. ISBN 87-17-02388-2. 
  3. ^ a b c Mågestel købes