Målmand (fodbold)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
A goalkeeper in action.

Målmand, ofte forkortet til keeper (efter det engelske ord goalkeeper), er en af de store positioner på banen i fodbold. Det er den mest specialiserede position in sporten. Målmandens primære rolle er at forhindre modstanderen i succesfuldt at bevæge bolden over det forsvarende holds mållinje (mellem stolperne og under overliggeren). Dette klares ved at målmanden bevæger sig ind i boldens bane og enten griber den eller skubber den væk fra mållinjen. Inden for straffesparksfeltet må målmanden bruge sine hænder, hvilket gør dem til den eneste spiller i åbent spil, der må bevæge bolden med hænderne. Målmænd udfører som regel målspark, og rådgiver deres forsvar under hjørnespark, direkte og indirekte frispark, samt omkring markering. Målmænd spiller en vigtigt rolle i at instruere strategien på banen, da de har udsigt over hele banen, hvilket giver dem et unikt perspektiv i forhold til spillets udvikling. Hvis en angriber fra det modsatte hold obstruerer målmanden i at gribe eller redde bolden, vil det normalt give frispark.

Hvis en målmand bliver skadet eller udvist, skal en reservemålmand tage dennes plads. Er det ikke muligt, skal en markspiller erstatte målmanden. For at erstatte en målmand der bliver udvist, skifter det ramte hold ofte en markspiller for reservemålmanden. Herefter spilles resten af kampen med ni i stedet for ti markspillere. Hvis et hold har brugt alle sine udskiftninger eller ikke har en reservemålmand, skal en markspiller tage målmandstøjet på, og spille som målmand resten af kampen.

Målmænd har ofte længere aktive karrierer end markspillere, og mange stopper ikke før sidst i 30'erne eller starten af 40'erne. Dette kan forklares ved at målmand spiller en knapt så fysisk krævenede position, der kræver mindre løb. Eksempelvis spillede Peter Shilton i 31 år (1966-1997), før han stoppede i en alder af 47.

Holdnummeret for en målmand er oftest 1, men også andre numre bliver brugt.

Fodbold Stub
Denne artikel om fodbold er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.