Månelanding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Astronauten Buzz Aldrin på Månen i 1969

Månelandingen 20. juli 1969 kl. 21:17 dansk tid[1] var en utrolig teknologisk bedrift, hvor man for første gang landsatte et bemandet fartøj på Månen. Den 21. juli kl. 03:56 dansk tid (20. juli kl. 21:56 Houstontid) satte det første menneske sin fod på Månen.

Optakt[redigér | redigér wikikode]

Optakten til månelandingen var et løfte fra USA's præsident John F. Kennedy i starten af 1960'erne. Efter at rumkapløbet mellem USSR og USA var gået i gang var rumfartsteknologien udviklet med stor hast – og det var af politiske årsager vigtigt, hvorvidt det var USSR eller USA, der først kom til Månen og vandt rumkapløbet. Det var naturligvis også for at demonstrere, hvem der var den anden part teknologisk overlegen.

I 1969 landsatte amerikanske NASA Neil Armstrong på Månen og med ordene “Et lille skridt for et menneske, men et stort for menneskeheden” afsluttede Armstrong månekapløbet, men han havde også taget det første skridt i et nyt kapitel for menneskeheden og teknologien.

Landingen[redigér | redigér wikikode]

Endnu et billede fra Månen

Efter tre dages rejse ankom Neil Armstrong og hans mandskab på Apollo 11-missionen til Månen. Efter landingen trådte astronauterne ud, og der blev bl.a. taget billeder og optaget film. Ved landingsstedet placerede de et amerikansk flag.

Flere månelandinger[redigér | redigér wikikode]

Frem til 1972 foretog NASA yderligere fem bemandede månelandinger. Siden har der ikke været mennesker på Månen. Astronauterne fra dengang bragte store mængder månesten og andre prøver fra overfladen med hjem. Yderligere selenologiske analyser er blevet og bliver foretaget af satellitter.

Den seneste månelander er Kinas Chang'e 3, der landede d. 14. december 2013. Den havde robotbilen Yutu med sig. I 2007 udlovede Google Lunar X Prize 20 millioner dollars til de første privatpersoner, der landsætter en mobil lander på Månen inden udgangen af 2015. 25 hold er tilmeldt.

NASA har siden 2004 haft som mål at sende mennesker til Månen igen inden 2020, som en del af Constellation-programmet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Rejs med til Månen hentet d. 19. juli 2009