Møtrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En sekskantet møtrik.
Venstre fløjmøtrikker (vingemøtrikker), midt sekskantmøtrik og gevindnitte, højre gevindbøsninger til fastsvejsning eller indpresning i profil.

En møtrik er en mekanisk del, der kendetegnes ved at have et indvendigt gevind. Derfor vil en møtrik ofte bruges i forbindelse med en bolt eller gevindstang, der kendetegnes ved at have et udvendigt gevind.

Alt efter formål, kan anvendes forskellige udformninger, materialer og gevind. Eksempler på forskellige møtrikker er: Topmøtrik, kronemøtrik, fløjmøtrik og låsemøtrik.

Størrelserne på møtrikkens udvendige mål og gevindets tykkelse hænger ofte sammen, idet det er standardiseret. I det metriske gevind passer det med, at en 10 mm møtrik (til 10 mm gevind) måler 17 mm over de 2 parallelle flader. En 8 mm møtrik er 13 mm, en 6 mm er 10 mm.

En møtrik, kan defineres med en ISO- eller DINnorm f.eks. ISO 4032, eller DIN 934 som beskriver hvordan en møtrik skal se ud i dimensionering og form; Der findes også andre normbeskrivelser.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MaskinerSpire
Denne artikel om maskiner, maskindele og apparater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.