MAC-adresse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Label på en UMTS-router med MAC-adresser for LAN og WLAN moduler

En MAC-adresse (Media Access Control) er en unik adresse. MAC-adressen kaldes også en ethernet-adresse, fysisk-adresse og lag 2-adresse. Fysisk udstyr (netkort, trådløse netkort(NIC), routere, switche, nyere mobiltelefoner) der kommunikerer med hinanden f.eks. via Internettet har en MAC-adresse. Alle NIC producenter har fået tildelt deres egen OEM kode de skal bruge på alt udstyr de producer. En MAC er skal være så unik, at er den først skrevet til et NIC og det ikke fungerer, skal MAC-adressen endeligt kasseres.

MAC-Adressen består af 12 hexadecimale tegn i par af to. F.eks. 00:20:18:61:f1:8a . Det giver en adresselængde på 48 bit. På noget udstyr kan man selv tildele en MAC-adresse. Til mange linux systemer kan man hente et program der hedder macchanger som tillader dig at ændre MAC adressen. En sådan adresse skal starte med 40 (hex).

xx:xx:xx:__:__:__
De første 6 hexadecimal tegn er OEM koden, som identificerer hvem der har lavet netkortet. Vil man gerne vide hvem der har produceret det NIC man har MAC-Adressen fra, kan det slås op gennem MAC Vendor Lookup databasen.

__:__:__:xx:xx:xx
De sidste 6 er selve netkortets mac-id.

ItStub
Denne it-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.