MALDI

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

MALDI (forkortelse af Matrix-assisted laser desorption-ionization) er en metode til at gøre molekyler (ofte makromolekyler, såsom proteiner) luftbårne i forbindelse med massespektrometri.

Det stof eller den blanding af stoffer, man vil undersøge, blandes med en matrix, der f.eks. kan bestå af 2,5-dihydroxybenzoesyre, og bombarderes med laserlys, der skyder stykker af matrix med de opløste stoffer fri og ioniserer dem. Et elektrisk felt flytter de dannede ioner til analysatoren, der i forbindelse med MALDI ofte vil være TOF (time of flight), hvilket giver MALDI-TOF massespektrometri.

I forhold til tidligere metoder til dannelse af ioner til massespektrometri er MALDI mere nænsom, da matrix-stofferne beskytter de molekyler, man er interesseret i. Senere er endnu mere skånsomme metoder dog blevet udviklet, bl.a. elektrosprayinjektion (ESI) og desorptionselektrosprayinjektion (DESI). Metoden er også blevet kombineret med DESI til MALDESI, hvor en laser skyder materiale ud i en strøm af partikler dannet vha. ESI.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.