METAR

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

METAR er en forkortelse for METeorological Aerodrome Report – eller på almindeligt dansk: Meteorologisk rapport for en lufthavn.

En METAR er en kortfattet (ca. 60 tegn) stump tekst, der efter en specifik formatering fortæller, hvordan vejret er observeret at være på et givent tidspunkt.

Opbygningen er

METAR [ID] [datotidsgruppe] [vind] [sigtbarhed] [skyer] [temperatur og dugpunkt] [lufttryk]

Et eksempel på en METAR (hentet via DMI's hjemmeside[1]) er:

METAR EKYT 082020Z 21013KT 9999 FEW020 SCT042 BKN120 07/04 Q0996

For at få det til at give lidt mening, bliver de enkelte blokke her oversat:

METAR fortæller at den pågældende stump tekst er en METAR. En signal-identifikator.

EKYT er lufthavnens identifikation efter ICAO's lufthavnskoder[2]. I det her tilfælde Aalborg Lufthavn.

082020Z er datotidsgruppen. Den læses som ddhhmm (dd = dag, hh = timer, mm = minutter). 082020Z er altså klokken 2020 d. 8. Z'et angiver at tidspunktet er angivet i tidszonen zulu (GMT).

21013KT er vinden og læses som rrrffee. rrr er retningen, ff er farten og ee er enheden for farten. Altså vindretningen er 210 grader, farten er 13 KT (13 knob).

9999 er sigtbarheden. 9999 betyder at sigtbarheden er mere end 10 km.

FEW020 SCT042 BKN120 er skyerne. Den er lidt speciel, idet der godt kan være flere grupper. Som her hvor der er tre. De første tre bogstaver angiver skytætheden som enten FEW (få skyer), SCT (scattered, spredte skyer), BKN (broken, brudt skydække) eller OVC (overcast, overskyet). De tre tal efterfølgende angiver højden i 100 fod. FEW020 er derfor få skyer i 2000 fods højde, SCT042 er spredte skyder i 4200 fods højde og BKN120 er brudt skydække i 12000 fods højde.

07/04 angiver temperaturen og dugpunktet. Først temperaturen der er 7 grader celsius og dernæst dugpunktet der er 4 grader celsius. Negative temperaturer angives med et M foran.

Q0996 angiver endeligt at lufttrykket (barometertrykket) er 0996 hPa.

Og således er hele METAR'en oversat til et mere forståeligt sprog.

Andre udtryk[redigér | redigér wikikode]

  • CAVOK = Ceiling And Visibility OK. Angives når der er ingen skyer er under 5000 fod, klart sigte på mindst 10 km og ingen opkommende tåge, tordenvejr, snestorme o.l.
  • BECMG = Becoming. Angives når en given værdi er værre end den aktuelle, men forvents at nåes snart.
  • TEMPO = Temporarily. Angives når en en given værdi har nået et ekstreme. F.eks. hvis vinden midlertidigt er højere men forventes at falde til en mere normalt niveau.
  • NOSIG = No significant changes. Der forvents ingen større ændringer inden for to timer efter udsendelsen af den pågældende METAR.

SPECI[redigér | redigér wikikode]

En METAR er normalt "tidsstemplet" enten tyve minutter over (minuttal 20), eller ti minutter i (minuttal 50), et "helt" klokkeslæt; vejrtjenesten for en lufthavn kan altså udsende "rutinemæssige" METAR'er hver halve time. Hvis vejrforholdene inden for den halve time mellem to METAR'er ændrer sig hurtigt, giver den sidste METAR ikke længere et "sandfærdigt" indtryk af de aktuelle vejrforhold: I den situation udsender vejrtjenesten en "ekstraordinær" rapport, som indledes med udtrykket SPECI i stedet for METAR. Der findes et sæt veldefinerede regler og grænser for, hvor store ændringer i vejrforholdene der kan være før der skal udsendes en SPECI.

Henvisninger, kilder og eksterne links[redigér | redigér wikikode]