Malaco

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Forskellig slags slik fra Malaco

Malaco er et svensk varemærke for slik som tilhører fødevarevirksomheden Leaf.

Malaco etableredes i 1934 under navnet Malmö Lakrits Compani af det danske A/S Lagerman Junior. Navnet Malaco kommer fra de indledende bogstaver i Malmö Lakrits Compani. Virksomheden lå på Lundavägen 17 i Malmø, men flyttede i 1948 til en nybygning på Norbergsgatan i Sofielunds industriområde. Yderligere en fabrik kom til i 1968 i Slagelse i Danmark, som blev lukket ned i 2011, hvor produktionen blev flyttet til Slovakiet. Fabrikken i Malmø nedlagdes i april 2001, og siden da findes i Malmø ikke længere fremstillingsvirksomhed, men udelukkende et lager.

Salget af Malacos produkter var i begyndelsen begrænset til Norden, men fra 1950'erne forekom sågar eksport til USA. I 1988 opkøbtes Malaco af Marabou-koncernen, og kom dermed fra 1990 til at indgå i Freia Marabou A/S, som til gengæld opkøbtes af Kraft General Foods i 1993. I 1997 videresolgtes Malaco til den hollandske fødevarekoncern CSM. Efter CSM opkøbte den finske virksomhed Huhtamäkis konfekturedel Leaf (med oprindelse i blandt andet Ahlgrens Tekniska Fabrik), samledes begge virksomheder som MalacoLeaf AB. Efter et ejerskifte i marts 2005 ændredes navnet til Leaf.

I oktober 2010 offentliggøres det, at Leaf vil afvikle den danske produktion og påbegynde udflytning til Slovakiet. 200 medarbejdere opsiges.

I sommeren 2011 ændrede Malaco den traditionsrige Lagerman Lakridskonfekt, så den indeholder naturlige farvestoffer og aromaer. Da denne når de danske butikker op mod juletid, opstår der forbrugerstorm på diverse internetfora og sociale medier, fordi forbrugerne mener, at smagen er ændret. Malaco tilpasser herefter produktet i samarbejde med de mest kritiske forbrugere, så smagen igen kommer til at minde om den oprindelige konfekt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]