Spring til indhold

Mando Diao

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mando Diao
Mando Diao, 2011
Information
OprindelseBorlänge, Sverige
GenreRock
Aktive år1999-
MedlemmerBjörn Dixgård
Gustaf Norén
Carl-Johan Fogelklou
Samuel Giers
Mats Björke
Eksterne henvisninger
mando-diao.com

Mando Diao er et svensk rockband stiftet i 1999 af Björn Dixgård og Gustaf Norén, der startede et musikalsk partnerskabe allerede i 1995, da Norén blev indlemmet i Dixgårds Portishead-inspirerede trip hop-gruppe. De to indså dog hurtigt, at det var sjovere at spille 60'er- og punk-rock. I løbet af de næste tre år allierede de sig med Samuel Giers og Carl-Johan Fogelklou, som ligeledes er en del af bandet.

Efter at have spillet de 7 lokale barer/spillesteder i hjembyen Borlänge tynde, vendte Mando Diao i 2001 blikket mod Stockholm, hvor det her blev til en del koncerter. I 2001 gik gruppen i studiet og begyndte indspilningerne til EP'en Motown Blood og senere debutalbummet Bring 'Em In, der kom på gaden i 2002.

På 'Bring 'Em In' hørtes tydelige referencer til både Small Faces, The Who og Beatles og gruppens medlemmer lignede også mods, der var blevet beamet små fyrre år frem i tiden. Mando Diaos energiske retrorock opnåede allerede efter udgivelsen af debutpladen international opmærksomhed og bandet hittede stort i Japan.

Efter udgivelsen af Bring 'Em In indlemmedes Mats Björke i Mando Diao og han har siden fungeret som fast tangentklimper. Herefter brugte Björke sammen med resten af Mando Diao stort set hele 2003 på at turnere kloden rundt.

I 2004 kom så gruppens andet album Hurricane Bar, der blev gruppens store gennembrud i Tyskland. Som på forløberen var alle numre skrevet af de to frontfigurer Dixgård og Norén. Ud over 60'er-inspirationen kunne der på Hurricane Bar også høres referencer til The Clash og de samtidige engelske indierockere i The Libertines.

Gruppens forrige album Ode To Ochrasy udkom i 2006 og var en slags konceptalbum, hvor enkelt nummer var dedikeret til en af de weirdos, gruppen tidligere var stødt på. Musikalsk spænder albummet lidt bredere end de to forgængere. Ode To Ochrasy rummer elementer af salsa-pop, psychedelica, pop-punk, funk og soul. [1]

  1. ^ "Mando Diao – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 4. november 2009.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.