The Clash

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
The Clash
Information
Oprindelse Storbritannien London, England
Genre Punk, Rock, Ska, Reggae
Aktive år 1977-1985
Pladeselskab CBS
Medlemmer Joe Strummer
Mick Jones
Topper Headon
Paul Simonon
Eksterne henvisninger
TheClash.com

The Clash var et britisk punk-band, som blev dannet i 1976 og gik fra hinanden i 1985. The Clash var et af de første punk-bands, og har derfor været meget indflydelsesrige for genren. Gruppen er mest kendt for sit tredje album London Calling fra december 1979, som er anset for at være et af de bedste album fra 1980'erne.

The Clash's debutalbum af samme navn gav dem et gennembrud i hjemlandet, men selvom de havde giganten CBS Records i ryggen, lykkedes det ikke for dem at få det store internationale gennembrud, før de udsendte London Calling i 1979. Denne dobbelt LP står i dag som en af rockmusikkens helt store klassikere og er ofte placeret mellem de 20 bedste LP'er i rockhistorien, når der med mellemrum foretages afstemninger i diverse medier.

Den 3-dobbelte LP Sandinista blev udsendt i 1980 til en blandet modtagelse, mens efterfølgeren 'Combat Rock' udkom i 1982, kort efter at Headon havde forladt gruppen. Han havde dog skrevet pladens største hit 'Rock The Casbah'. Samtidig røg lead guitaristen Mick Jones og forsangeren Joe Strummer i totterne på hinanden, hvilket resulterede i Jones' afgang og efterfølgende dannelse af gruppen Big Audio Dynamite.

I 1985 forsøgte Strummer og bassisten Paul Simonon at genoplive The Clash med tre session-musikere på den kiksede pink-parodi 'Cut The Crap'. Efter gruppens endelige opløsning dannede Strummer gruppen The Mascaleros, mens Simonon efter et par mislykkede forsøg på egen hånd vendte tilbage til den billedkunst, som han oprindelig kom fra. Han er i dag et feteret internationalt kunstnernavn. Simonon har senere medvirket i bandet The Good, The Bad & The Queen sammen med Damon Albarn. Simonon og Jones har desuden spillet backing for tegneseriegruppen Gorillaz.

The Clash fik i øvrigt et stort internationalt hit i 1992 med 'Should I Stay Or Should I Go', der oprindelig udkom på single i 1982. Nummeret blev brugt som underlægning for en reklame, der solgte Levi's jeans.

Ikke desto mindre bevirkede det, at CBS begyndte at udgive posthume Clash-albums i bundter, og gruppens medlemmer overvejede efter sigende et come back, som dog aldrig blev til noget.

Joe Strummer døde i december 2002. Året efter blev The Clash optaget i Rock and Roll Hall of Fame.

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Studiealbum
Livealbum
Opsamlingsalbum

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.