Maneki-neko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En maneki-neko figur.

Maneki-neko (nihongo: 招き猫 bogstaveligt "bedende kat"; også kendt som velkomstkat og lykkekat er en almindelig japansk figur (talisman), sædvanligvis lavet af keramik, som man tror på bringer held og lykke til ejeren. Figuren afbilder en kat (traditionelt en haleløs calico japansk Bobtail) bedende med sin opadrettede pote – og er normalt udstillet i butikker, restauranter og andre forretninger – især ved indgangen. Nogle af disse skulturer er elektriske eller batteridrevne og har en langsomt bevægende pote bedende bevægelse.

Maneki-neko kommer i forskellige farver, stil, og med forskellig mængde pynt. Udover keramik figurer fås maneki-neko også som nøgleringe og forskellig anden pynt.

Grundet dens popularitet i kinesiske samfund forveksles den ofte for at være kinesisk i oprindelse i stedet for japansk og forveksles ofte til at være en kinesisk lykkekat eller jīnmāo (gylden kat).

Gestik[redigér | redigér wikikode]

For nogle vesterlændinge (italienere og spaniere undtaget) ser det ud til maneki-neko vinker i stedet for at bede. [1][2] Grunden er forskellen i måden gestik og kropssprog opfattes af nogle vesterlændinge og japanere.

I virkeligheden vinker katten ikke, den beder ved at bøje poterne nedad og op igen ifølge asiatisk gestik og kropssprog.

Den japanske bede gestik udføres ved at holde hånden og fingrene ude og gentagne gange folde fingrene ned og tilbage op, hvilket er grunden til kattens udseende. Nogle maneki-neko laves specifikt til nogle vestlige markeder, hvor kattens pote peger bagud, i en bedende gestus som er mere familiær for vesterlændinge. [3]

kinesisk lykkekat eller jīnmāo (gylden kat) ?[redigér | redigér wikikode]

Kinesisk fabeldyr, der vinker/beder gode drømme og ønsker ind af døren.[Kilde mangler]

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Vinkekatten nedstammer fra 900tallets Kina, hvor fiskernes græsenker (græsenke) især i Hong Kong provinsen, stillede kattene i døren, i ønske om en god fangst og en drøm om at deres mænd vendte hjem med rigdom.[Kilde mangler]

Vinkekatten i dag[redigér | redigér wikikode]

I dag associeres vinkekatten stadig med lykke i kinesiske kredse. I Danmark er vinkekattens udbredelse som pyntegenstand voksende blandt sushi-restauranter.[Kilde mangler]

Vinkekatten kan skaffes hos enhver velassorteret kinesisk isenkræmmer. Desuden har alle kinarestauranter med respekt for sig selv, en vinkekat stående.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. Calero, H. (2005). The power of nonverbal communication (p. 116). Aberdeen, WA: Silver Lake.
  2. Gestures around the World
  3. Shizuko Mishima. "Manekineko: Japanese Lucky Cats". Japan Travel (About.com). Hentet 3 August 2009.