Marcipan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Marcipangris.

Marcipan er en fødevare, der består af malede mandler og sukker, og hvis karakteristiske smag især stammer fra bittermandler, der typisk udgør mellem 4% og 6% af det totale mandelindhold efter vægt. Marcipan kan også være tilsat rosenvand.

Marcipan bruges til konfekt, og i is og bagværk (fx i remonce). Det er nemt at forme og kan farves med frugtfarve, og det benyttes derfor ofte til at dekorere kager.

En type marcipan som kaldes bagemarcipan, beregnet til brug i bagværk, indeholder udover mandler også abrikoskerner. Dette skulle gøre marcipanen mere bagefast og forhindre at den flyder ud. Dette produkt kaldes undertiden percipan, primært i Tyskland hvor betegnelsen marcipan ikke må benyttes om blandingsproduktet, der er billigere og regnes for mindre eksklusivt. I Danmark er der ingen regler på dette område.

Marcipan er hovedbestanddelen af kransekage, som i Danmark ofte spises ved midnat nytårsaften.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Grosso eller 'Matapan' udstedt af Republikken Venedig sidst i 1300-tallet

Der har været delte meninger om, hvem der fik idéen at lave marcipan af den søde mandel. Italienerne mener, at det var en bagerdatter i middelalderens Venedig, der fik hakket alt for mange mandler, da hun skulle hjælpe sin far med en kagedej. Miseren blev opdaget for sent, og faderen blev selvsagt vred over den ødelagte dej – lige indtil han havde smagt på den. Begejstret sødede han massen med flydende honning, skar den ud i små stykker og solgte resultatet under navnet Skt. Markusbrød – eller marci panis.

Ordets oprindelse er uklar. I tidsskriftet Skalk nr. 6 december 2006 markedsføres en anden historie. Her hævdes det at marcipan kan spores tilbage til perserne i 700-tallet og at fænomenet senere kom til Europa, måske Venedig, med hjemvendte korsfarere. Ordet marcipan skulle stamme fra mautaban, en arabisk betegnelse for en byzantinsk mønt med et billede af en siddende Kristus. Mønttypen blev senere brugt i Venedig med navnet matapan. Navnet gik senere over til at betegne den æske man forhandlede marcipanmasse, mazapane, og andre søde sager i, og til sidst til selve marcipanen.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]